Volledig scherm

Voor 8 miljoen euro beslag in fraudezaak Noorse Broeders Apeldoorn

APELDOORN - De officier van justitie heeft voor een bedrag van 8 miljoen euro beslag gelegd op een woning aan de Kasteellaan 9 in Apeldoorn.

Het pand is eigendom van Jonathan van der L., een ex-kerkeling van de Noorse Broeders, die wordt verdacht van een miljoenenfraude.

Een naambordje hangt er niet op de deur aan de Kasteellaan 9, waar Van der L. met zijn gezin woonde totdat hij zijn aandacht verlegde naar een veel jongere vriendin. Luxaflex beneemt het zicht naar binnen.

Sinds enkele weken ligt er beslag op het pand. De officier van justitie verdenkt Van der L. ervan 8 miljoen te hebben weggesluisd bij stichting Hippo Mundo Charity en wil zoveel mogelijk geld op hem kunnen verhalen. Het pand kan nu niet meer worden verkocht. Hippo Mundo heeft veiligheidshalve voor dezelfde som beslag laten leggen, al is het pand niet meer dan een paar ton waard. Ook op de villa die Van der L.'s 21-jarige vriendin uit Zeist in januari zonder hypotheek voor 1,1 miljoen euro kocht, ligt beslag.

Godsvruchtig gezin
De 34-jarige Van der L. groeide op in een godsvruchtig gezin binnen de Christelijke Gemeente Nederland (CGN), de 'Noorse Broeders'. Zijn vader was voorganger in de CGN-gemeente Terwolde en zijn zwager is daar, in een voormalig schoolgebouw aan de Kadijk, de leidende broeder. Dankzij broeder Jonathan vervulde de Kasteellaan 9 in Apeldoorn jarenlang een belangrijke rol binnen de organisatie van de CGN.

Handig
Van der L. - die als jongeling enige tijd werkzaam was bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst - bleek over grote financiële talenten te beschikken. Hij kreeg binnen de orthodox-christelijke wereld diverse bestuurlijke en adviserende functies toebedeeld.

Zo werd hij bestuurder van Hipo Mundo Charity, een aan de Noorse Broeders gelieerde stichting. Die kreeg Van der L.'s woning als bezoekadres. Samen met andere Noorse Broeders vormde hij ook het bestuur van vennootschappen als Telesto, Globus Development en Northern Logistics. Moest er financiële steun voor een internationale zuster-gemeente worden geregeld, dan deed de Apeldoorner dat. In Rusland bijvoorbeeld, maar ook in Zuid-Amerika, Cyprus en Dubai. Met heel zijn hart zette hij zich op die manier in voor de internationale gemeenschap en voor Jezus, zo was de overtuiging binnen de gemeenschap van de Noorse Broeders dan ook. Achterdocht was er niet.

Schok
Het nieuws dat broeder Jonathan begin dit jaar in een brief aan de CGN-gemeenschap kenbaar maakte, kwam voor velen als een schok. Hij bleek te zijn gevallen voor wereldse verleidingen en wilde niet langer deel uitmaken van de geloofsgemeenschap. Van der L. liet zich per 1 februari uitschrijven als bestuurder van Hippo Mundo Charity en de andere aan Noorse Broeders gelieerde vennootschappen.

Verduistering
De andere bestuurders van Hippo Mundo ontdekten snel na zijn opstappen dat er iets verschrikkelijk mis was en deden aangifte van verduistering. De FIOD stelde onderzoek in en begin maart werd Van der L. net als zijn 21-jarige vriendin opgepakt voor oplichting, verduistering en witwassen. Afgelopen donderdag werd hun hechtenis met negentig dagen verlengd. ,,Wij - die de betrokkene vanuit onze geloofsgemeenschap kennen - zijn geschokt door deze trieste zaak'', zegt CGN-woordvoerster Hanna Kook. Hippo Mundo wil behalve een korte persverklaring geen toelichting geven. De Noorse Broeders staan formeel buiten de zaak, zo geeft CGN in een persverklaring aan: ,,In de fraudezaak die momenteel wordt onderzocht is CGN geen benadeelde partij.''

Voorzitter
De banden tussen CGN en de gedupeerde stichting zijn echter groot. Zo is Jan Hein Staal niet alleen voorzitter van Hippo Mundo Charity maar ook voorzitter van de Noorse Broeders in Nederland. Is de kerkgemeenschap niet bang dat ze zelf is bedrogen door Van der L.? Woordvoerster Hanna Kook zegt niets te willen toevoegen aan de verklaring over de zaak die nu in onderzoek is.