Volledig scherm
Restaurant Taiwan van Frank Chan (m) stond in de top tien van beste ‘Chinezen’ én op de lijst van de NVWA. „Geen commentaar.” Archieffoto: Frans Paalman

Vooral Chinese restaurants in de regio voldoen niet aan regels NVWA

REGIO - Veertien restaurants in het verspreidingsgebied van de Stentor hadden hun voedselveiligheid en hygiëne vorig jaar niet voor elkaar, waarvan negen Chinees-Indische restaurants, zo blijkt uit inspectierapporten van de NVWA. Hoe reageren de restauranthouders?

Van een schimmelrandje in een afsluitstrip van de koelkast tot zware muizenoverlast; inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komt het allemaal tegen tijdens hun controles in restaurants. RTL Nieuws heeft met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur de namen gekregen van 172 restaurants, die in 2015 onder verscherpt toezicht stonden nadat ze in twee jaar tijd minstens drie keer werden beboet voor overtredingen van hygiëne of voedselveiligheidsregels.

Apeldoorn
Op haar site heeft de nieuwszender de rapporten gepubliceerd. Inmiddels is bij de meeste zaken de voedselveiligheidssituatie verbeterd, stelt NVWA. De Stentor benaderde de negen beboete Chinees(-Indische) restaurants in deze regio voor een reactie. Bij Fong Sheng in Apeldoorn ging het om kleine procedureovertredingen, medio vorig jaar, zegt de eigenaar.

Bij de controles die er daarna zijn geweest is alles in orde bevonden, zegt hij. „Het is dus niet zo dat bij ons iemand ziek is geworden of zo. De klant zorgt voor onze inkomsten en daar willen we gewoon een goed product aan leveren.”

Heerde
De eigenaar van Crystal Plaza in Apeldoorn was gisteren niet aanwezig. Hier zouden volgens de NVWA deurrubbers van een koelwerkbank stuk zijn geweest. Bij Lotus in Heerde werden begin vorig jaar tekortkomingen geconstateerd op het gebied van hygiëne.

Onder meer is apparatuur vervangen ‘waar we toen zelf nog geen probleem mee hadden’, laat het restaurant weten. Lotus zegt alles weer goed voor elkaar te hebben.

Lelystad en Urk
Wok-restaurant Nieuw China in Lelystad en Hai-Li in Urk waren gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. In het rapport over de Urker zaak wordt onder meer kritiek geuit op bouwkundige onvolkomenheden.

Gramsbergen
Ook bij de andere restaurants op de lijst kon gisteren niemand reageren. Bij China City in Gramsbergen waren bedrijfsruimten voor levensmiddelen eind vorig jaar niet schoon en/of niet goed onderhouden, producten waren niet goed afgedekt en apparatuur was niet goed schoongemaakt.

Bij Fong Shou in Steenwijk is de hygiëne en de voedselveiligheid sinds 25 maart vorig jaar weer in orde. Voorheen constateerden de inspecteurs onder meer roestige onderstellen van wokbranders, een emmer met grote garnalen en een bak met gesneden varkensvlees die niet waren afgedekt.

Bij Hai Yan Palace in Swifterbant zaten volgens de NVWA oude etensresten op de vloer. Vanaf 17 september vorig jaar waren hygiëne en voedselveiligheid weer in orde. Sinds februari dit jaar is de zaak in andere handen.