Volledig scherm
© Frans Paalman

Voormalig eigenaar ontplofte grillroom Zwolle opnieuw aangehouden

ZWOLLE -  De voormalige eigenaar van de ontplofte grillroom Da Vinci, Idris M., is maandag na afloop van een rechtszaak wegens grootschalige drugshandel opnieuw aangehouden. Waarvoor wilde de officier van justitie niet zeggen, maar het zou om 'nieuwe strafbare feiten' gaan.

De lijst met aanklachten tegen de 23-jarige M. is sowieso niet mals. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn bij de explosie in maart 2014 aan de Oude Vismarkt in Zwolle. Na een lang onderzoek, buigt de rechter zich daar op 8 december over. Een half jaar na de verwoestende explosie kreeg de politie informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) dat Idris en zijn broer Abas M. (22) zich op grote schaal bezig zouden houden met dealen van cocaïne. Er werd gesproken van zo'n 160 afnemers, kilo's drugs die per maand verhandeld werden en gewelddadige en intimiderende praktijken, waarmee de broers de markt in Zwolle en omgeving in handen wilden krijgen.

Telefoontaps
Na telefoontaps en observaties werden in april de broers en een handlanger opgepakt. Ze zouden als groep hebben geopereerd onder de naam 'Ali'. In het ouderlijk huis van de broers M. werd cocaïne gevonden en 40.000 euro cash. In de auto waarin Abas zat, lag een geladen pistool.

Buitenland
Volgens de aanklager trekken de mannen zich geen barst aan van de wet. Ook hun proceshouding sprak tegen ze: Idris M. sprak geen woord en Abas was niet eens naar de zitting gekomen om zich te verantwoorden. Vermoedelijk zit hij in het buitenland zit. Tegen Idris eiste de officier van justitie negen maanden cel. Broer Abas en R. verdienen wat haar betreft drie jaar cel. De uitspraak is over twee weken.