Volledig scherm
© Thinkstock

Vuurwerkknutselaar hoort jaren cel eisen

ZWOLLE - De 58-jarige M. de V. moet als het aan justitie ligt twee jaar de gevangenis in omdat hij in 2014 in zijn toenmalige huis in Zwolle een brand veroorzaakte bij het zelf fabriceren van vuurwerk.

Daarnaast zou De V. nog een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen met een proeftijd van maar liefst vijf jaar. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw de fout ingaat. Volgens de officier is die kans aanwezig omdat De V., die inmiddels in Delfzijl woont, al eerder veroordeeld is voor een ongeluk na het experimenteren met vuurwerk. Dat was in 2009 in de Mimosastraat in Zwolle. Hij kreeg daarvoor toen ook celstraf, maar dat weerhield hem er niet van om opnieuw aan de slag te gaan met zijn gevaarlijke hobby. Op de zolderkamer van zijn rijtjeshuis aan de Kolbleikolk in Zwolle-Zuid ging hij net voor de jaarwisseling 2014-2015 aan de slag met een frituurpan, waarin hij suiker verwarmde. Bij het toevoegen van chemicaliën en vuurwerkpoeder ging het mis. Waarschijnlijk ontstond er een reactie met achtergebleven korrels van een andere brandbare stof. Er ontstond een steekvlam waarbij De V. aan zijn gezicht en handen gewond raakte. "De vellen hingen erbij." Terwijl hij naar het ziekenhuis werd gebracht bluste de brandweer het brandje op zolder. Buren werden geëvacueerd en de Explosieven Opruimings Dienst inspecteerde het huis. Op verschillende plekken in de woning werden chemicaliën gevonden.

Suikerraket
De V. zei tijdens de rechtszaak dat hij achteraf besefte dat hij dit nooit had moeten doen, maar beweerde desondanks dat hij op het moment zelf veilig bezig was. "Ik had op filmpjes op YouTube precies gezien hoe het moest." Hij wilde siervuurwerk maken, dat in Nederland bekend staat als een suikerraket.

Zelfkennis
De officier van justitie noemde het zorgelijk dat De V. zelf niet inziet hoe gevaarlijk hij bezig is geweest, en niet geleerd heeft van het incident in 2009 waarbij de schuur in de Mimosastraat in vlammen opging. De V. wil niet in een instelling behandeld worden en de reclassering ziet geen heil in ambulante behandeling. Dus blijft er niets anders over dan een forse gevangenisstraf, zo stelde ze.

Vreemde vogel
De V.'s advocaat vroeg om vrijspraak omdat opzet niet bewezen kan worden. "Hij was er heilig van overtuigd dat het veilig was wat hij deed, anders had hij natuurlijk nooit zichzelf of zijn vriendin in gevaar gebracht." De raadsvrouwe pleitte verder voor uitstel om De V. nader te laten onderzoeken. Dat hij daar eerder niet aan meewerkte komt volgens haar door diverse misverstanden. "Het is misschien een vreemde vogel maar hij wil wel meewerken aan nader onderzoek." De rechtbank doet uitspraak op 30 augustus.