Volledig scherm
Stacaravans © Thinkstock

VVD Apeldoorn nerveus door hoge nota stacaravans

APELDOORN - De VVD is er niet gerust op: kunnen nog meer ondernemers of inwoners een claim indienen bij de gemeente Apeldoorn doordat hun caravans kleiner moeten blijven dan zij willen?

Onder meer dat vragen de liberalen aan burgemeester en wethouders. Aanleiding is de uitspraak van de Raad van State van vorige maand. De gemeente moest het Bospark in Beekbergen al 600.000 euro schadevergoeding betalen, maar vorige maand werd besloten dat daarover ook de wettelijke rente moet worden betaald. Dat zorgt ervoor dat de rekening voor de gemeente nog verder oploopt, met zeer waarschijnlijk nog wel een paar ton.

De bron van de zaak ligt aan het begin van dit millennium. Door veranderde regelgeving mocht Bospark alleen nog stacaravans plaatsen tot 55 vierkante meter groot. Voordien was 75 vierkante meter het maximum en daar had Bospark ook de exploitatie op berekend. Omdat het aantal chalets op het park vast ligt, zou het park met alleen kleinere stacaravans inkomsten mislopen. Tot aan de hoogste rechter heeft het Bospark daar gelijk in gekregen.

De gemeente had al rekening gehouden met de schadevergoeding en dat daarover ook rente moet worden betaald. Daar was al geld voor apart gezet. Toch moest eerst nog de gerechtelijke procedure worden gevolgd.

Oppositiepartij VVD vindt het 'absurd' dat de gemeente vasthield aan de kleinere caravans, terwijl Apeldoorn een gastvrije stad wil zijn en een toeristisch toplandschap wil hebben. Zeker nu ook duidelijk is wat het kost. "Na jarenlang gedoe zijn er alleen maar verliezers, terwijl iedereen streeft naar een gastvrije gemeente."

De VVD wil weten wat er is misgegaan in dit geval en of bekend was dat het Bospark een claim zou indienen. Verder willen de liberalen van burgemeester en wethouders weten welke afwegingen in deze zaak zijn gemaakt door de gemeente. "Hoe kan het dat deze afweging tot afwijzing van de vergunning voor grotere caravans heeft geleid, terwijl de rechter daar anders over oordeelt?"

De VVD wil weten wat het de gemeente precies kost en hoe dat voortaan wordt voorkomen. "Wat heeft u ervan geleerd?" is de vraag aan het gemeentebestuur.