Volledig scherm
Steenmarter.

VVD Gelderland wil meer kunnen doen tegen steenmarter

APELDOORN - Als het aan de VVD in Gelderland ligt, kan er binnenkort meer worden gedaan tegen de overlast van steenmarters. De liberalen vragen het provinciebestuur van Gelderland actie te ondernemen.

Aanleiding is dat volgens de VVD de schade veroorzaakt door steenmarters toeneemt. De dieren houden huis in woningen of onder de motorkap van auto's. Maar omdat de steenmarter een beschermd inheems dier is, mogen ze niet worden verjaagd, gevangen of gedood.

Sinds 2013 zijn in Gelderland wel de regels wat versoepeld om extreme overlast snel aan te pakken. Gemeenten en de Dierenbescherming hebben op voorhand toestemming om overlast te bestrijden. Toch merkt de VVD dat nog steeds veel inwoners te kampen hebben met kapotte spullen doordat het aantal steenmarters lijkt toe te nemen.

Via de wet kunnen beschermde dieren worden benoemd waarvan er genoeg leven die ook in grote delen van het land schade aanrichten. Als dat gebeurt, kunnen mensen meer doen. Als de schade door steenmarters in Gelderland inderdaad toeneemt, wil de VVD snel toestemming vragen aan het ministerie om meer te doen tegen de dieren.