Volledig scherm
Wim Waanders, eigenaar van de Zwolse boekhandel Waanders in de Broeren, mag van de rechter geen wijn meer verkopen in zijn winkel. Met zijn collega's en vrienden drinkt hij de laatste flessen daarom binnenkort zelf maar leeg. © Frans Paalman

Waanders drinkt laatste flessen wijn dan maar zelf op

ZWOLLE - Wim Waanders mag van de rechter geen wijn meer verkopen in zijn Zwolse boekhandel Waanders in de Broeren, maar heeft nog wel wat flessen staan. Om 'wijngate' daarom met een knipoog af te sluiten, nodigt de eigenaar binnenkort al zijn collega's en relaties uit om de laatste flessen samen leeg te drinken.

"Nog één keer proosten op de waanzin", noemt Waanders het zelf. "We liggen als bedrijf onder een vergrootglas en dus wordt een klein probleem al snel opgeblazen", aldus de eigenaar van de Zwolse boekenkerk. "Het is een hypocriete wereld, maar dat is nu eenmaal de realiteit. Je kunt er daarom maar beter om glimlachen en je blik weer op de toekomst richten."

Kelder
Hoeveel flessen wijn Waanders en zijn relaties aankomende woensdagavond leeg gaan drinken, weet de eigenaar niet precies. "Geen kelder vol, in ieder geval", zegt hij met een lachje. "Een deel gaat weer terug naar de leveranciers en met de rest gaan we proosten op de toekomst."

Warenhuis
Waanders is namelijk niet van plan om de strijd op te geven. "We onderzoeken momenteel verschillende mogelijkheden om naast boeken ook wijn te kunnen verkopen, bijvoorbeeld als warenhuis. Als straks de laatste fles leeg is, nemen de tijd om dit goed uit te zoeken."