Volledig scherm
© Thinkstock

Wachtlijsten jeugdhulp Zwolle groeien

ZWOLLE - De drie grootste aanbieders voor jeugd-ggz in de regio IJsselland, Accare, Jeugd-ggz van Dimence en Karakter, zitten heel krap in hun budget. Accare put al uit zijn reserves en Karakter sneed al in de personele bezetting. Kinderen met een autisme moeten nu vier maanden wachten op hulp.

Zorg uitstellen tot januari van volgend jaar - als er weer nieuwe budgetten zijn - kan in sommige gevallen gewoon niet. "Problematieken kunnen verergeren en bijvoorbeeld leiden tot een crisisopname die niet nodig geweest zou zijn", zegt regiomanager van Accare, Marieke Weersink. "Af en toe zijn situaties zo schrijnend, dan is het raar dat we er als hulpverlener zijn terwijl er geen geld meer is. Dat is niet uit te leggen."

Schoolverzuim
Situaties waarin snelle hulpverlening vaak vereist is zijn bijvoorbeeld kinderen met eetstoornissen of jeugd met angststoornissen waardoor schoolverzuim ontstaat.

In IJsselland hebben elf gemeenten hun budgetten gebundeld om de jeugd-ggz goed te organiseren en gezamenlijk te contracteren. Ze hebben te maken met een forse korting op de budgetten door het Rijk.

De gemeenten willen minder dure jeugdgezondheidszorg door de hulpverlening meer bij sociale wijkteams en centra voor jeugd en gezin neer te leggen. Gemeenten hebben daarin zelf ook een verantwoordelijkheid, meent Weersink, om samen met aanbieders van zorg de transformatie te versnellen. Maar dan blijkt de samenwerking van gemeenten stroperig te werken.

"We hebben in de regio wel afgesproken dat in urgente situaties de jeugdige altijd hulp krijgt, ook al is het toegekende budget op", aldus Paul Baeten, woordvoerder van de gemeente Zwolle.

Onduidelijk
Maar volgens de zorgorganisaties is het vaak onduidelijk wie beslist bij zo'n urgente vraag en welke aanvrager recht heeft op welk aandeel.

"Natuurlijk helpen we waar we kunnen in crisisituaties", zegt H. van Andel, directeur jeugd-ggz van Dimence. "Soms ontbreekt de tijd om met betreffende gemeente over financiering te praten of is er geen overeenkomst. Dan moet je afwachten hoe je achteraf betaald wordt. Een kind in crisis kan je niet laten wachten."