Volledig scherm

Waterballet bij hennepkweek leidt tot 100 uur werkstraf

ZWOLLE Wateroverlast bij zijn onderbuurman was op 17 januari de aanleiding dat een vier weken oude hennepkwekerij in de woning van de 26-jarige Murat A. uit Zwolle werd opgerold door de politie.

Vrijdag veroordeelde de Zwolse politierechter de man tot een werkstraf van 100 uur voor medeplichtigheid.

Agenten troffen 423 hennepplanten aan in drie ruimtes in het pand aan de Meppelerstraatweg. Ook constateerden zij dat er illegaal stroom werd afgetapt. A. verklaarde bij de politie dat hij van niks wist, omdat hij op vakantie was. Daarnaast hield hij vol dat hij bij zijn moeder woonde en zijn woning tijdens zijn vakantie onderverhuurde aan 'een duister type' wiens naam hij niet wilde noemen. Die persoon hoefde van A. geen huur te betalen in ruil voor een vloer, bank en koelkast.

"Ik denk dat A. donders goed wist wat de onbekend gebleven meneer ging doen in de woning." De officier meldde dat uit het paspoort van A. bleek dat hij inderdaad op vakantie was. Er was dus te weinig bewijs dat A. zich met de hennepkweek had bezig gehouden. Omdat hij zijn huis beschikbaar heeft gesteld voor de activiteiten van het 'duistere type' vindt hij de man medeplichtig en eiste een werkstraf van 140 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk. Daarnaast eiste hij dat A. een schadevergoeding van 1454 euro aan de energieleverancier moet betalen.

De rechter wees de schadevergoeding toe en beperkte de werkstraf tot 100 uur onvoorwaardelijk.