Volledig scherm
ANP Kippa

Waylon brengt ter ere van Giro seks, ballen en rock-‘n’-roll naar Apeldoorn

Waylon geeft morgen een gratis Giro-concert in de stad waar hij geboren werd en opgroeide. Kan hij Apeldoorn zelf laten zien hoe het moet.

APELDOORN - "Weet je, Apeldoorn is een leuke stad. De stad moet alleen meer ballen krijgen. Groter denken. Meer ‘seks’ in de stad, rock-‘n’-roll d’r op. Knal bijvoorbeeld een concert neer op het Marktplein.” Wat hij in 2009 in de Stentor zei, mag Waylon donderdagdagavond zelf gaan doen. Bij zijn gratis Giro-concert worden vanaf kwart voor acht minstens zesduizend mensen verwacht.

Geboren en getogen
Een vol Marktplein platspelen in de stad waar hij werd geboren en opgroeide, hoe gaaf is dat? Waylon wil daar zelf niets over zeggen. Zijn manager: "Wij hanteren, in overleg en op verzoek van Waylons platenmaatschappij, een persstop(je).” Er heeft altijd iets ‘moeilijks’ gekleefd aan Willem Bijkerk, zoals hij op 20 april 1980 in Apeldoorn werd geboren.

Mojo
Muzikaal volgens fans geniaal - niet voor niets werd hij als eerste Nederlandse solo-artiest gecontracteerd door het roemruchte Motown- als persoon niet de gemakkelijkste. Waylon in Jan (2014): "Door de jaren heen heb ik alles voor muziek aan de kant gezet. Mijn leven is een zooitje geweest. Maar geen goed levensverhaal zonder drama, toch?”

Het kan vriezen en het kan dooien met hem. Zo staat-ie volop in de schijnwerpers, even snel is-ie er weer uit en loopt hij z’n eigen gevoel na. Neem z’n succesverhaal met The Common Linnets; samen met Ilse DeLange tweede op het Eurovisie Songfestival...

Eigen plaat
Het bracht hem op vijftien landen op één maar direct brak hij met de band en ging zelfstandig verder. Anders had hij nu nog bij Ilse in de bus gezeten, legde hij uit, had hij zijn eigen plaat in de ijskast moeten zetten en z’n tour moeten afzeggen. In Viva: "Daar moest wel wat tegenover staan in de vorm van artistieke vrijheid. Toen dat niet bleek te kunnen, heb ik voor mezelf gekozen.”

Zijn held Waylon Jennings hield hem voor: "Don’t ever limit your self, Willem. Be who you wanna be.” De speculaties waren niet van de lucht. Was hij soms weer aan de drugs? Nee, deze keer niet. Vroeger wel. "Ik was een junk. Ik hoef het niet mooier maken dan het was”, gaf hij in Jan toe.

Roken
"Op een gegeven moment voelde ik überhaupt niets meer. Ik zat bij een Joegoslavische cokedealer/escortservice in een flatje mezelf helemaal van de wereld af te roken. Dan rook je coke, dus eigenlijk crack. Ik nam een overdosis en ging out. In het ziekenhuis werd ik pas weer wakker.” 

It takes 2
Zijn recente optredens in ‘It takes 2’ hebben de zanger niet slecht gedaan. "Marlijn en Waylon blazen iedereen omver”, kopte Artiesten Nieuws zelfs. De gedrevenheid spatte er weer vanaf. 

Waylon in 2014 in Nieuwe Revu: "Ik heb ooit voor twee man gestaan in een enorme feesttent. Echt, twee man en het barpersoneel. Het is dan dodelijk om te denken: wat doe ik hier eigenlijk? Ik vind het ook dan nog steeds lekker om te zingen, dan zing ik wel voor mezelf. Het podium is een lekker plekje. Onaantastbaar.”

Hulk
In Jan: "Op het podium ben ik de hulk. Ik groei, ik scheur uit m’n kleren en als je goed kijkt word ik groen, haha.  Maar zo voelt het wél, weet je. Het is de ultieme high.”