Volledig scherm
Het ijsbeeldenfestival in Zwolle. Foto: Sander Lindenburg

'We werden toch al niet warm van IJsbeeldenfestival in Zwolle'

ZWOLLE - Na LEGO World raakt Zwolle ook het IJsbeeldenfestival kwijt, waardoor de stad geen enkel betaald landelijk topevenement meer heeft. Het ijssculpturenfeest stond vorig jaar in de lijst van onderzoeksbureau Respons nog op een 33ste plek van de 50 grootste publieksevenementen, een positie boven LEGO World dat tegenwoordig in Utrecht is.

Een aderlating voor de stad? De Zwolse politici, die het evenementenbudget vaststellen, worden er niet meteen warm of koud van. "Wij vinden het al jarenlang een energieverslindend evenement", verwijst GroenLinks-leider Patrick Rijke naar de aggregaten die de ijskoude beelden overeind hielden.

"We gaan nu dus ook niet zuur doen omdat het weggaat. Het is niet het type vermaak waar wij warm voor lopen, hoewel we de toegevoegde waarde voor Zwolle wel zien."

Kristalhelder
Voor andere partijen is het eveneens kristalhelder dat de stad profiteert van de pakweg 100.000 ijsbeeldenbezoekers, maar of de overheid daar nu een rol in moet spelen? Zwolle betaalde sinds de start van het evenement in 2011 zo'n 20.000 euro per jaar. De provincie Overijssel legde de afgelopen drie jaar 50.000 euro per jaar bij. Voor een groter festival op een nieuwe locatie is meer geld nodig. Maar de overheid wil het gat van een paar ton niet dichten.

VVD
"Ja, het is jammer voor de stad, maar ik had er niet enkele tonnen tegenaan willen gooien", zegt oppositieleider Frank Futselaar (SP). Dit voorjaar nog werd het college van burgemeester en wethouders opgeroepen alles in het werk te stellen om het winterse beeldenfestival voor de stad te behouden. VVD'er Johran Willegers nam hiertoe het initiatief.

"Het is doodzonde dat de organisatie ervoor gekozen heeft naar Amsterdam te gaan. Maar als zij meer subsidie wil hebben, dan houdt het op. Het gaat immers om belastinggeld."

Horeca
Duidelijk is wel dat de stad een nieuw grootschalig evenement nodig heeft. Liefst in de binnenstad. "Voor de uitstraling van de stad was het IJsbeeldenfestival goed, we haalden elk jaar met de op- en afbouw nationaal het nieuws. De stad zelf heeft het verder niets gebracht", zegt horeca-ondernemer Hendrik Karabagias. "Het festival trok honderdduizend bezoekers, als tien procent daarvan vervolgens naar de binnenstad trok was het veel."

Terug naar de binnenstad
Het IJsbeeldenfestival werd in 2014 voor het eerst in een loods achter het station gehouden. Voor die tijd stond het evenement in de binnenstad. Nadat bekend werd dat de loods zou worden gesloopt, werd afgelopen jaar hard gewerkt om het festival terug te halen naar de binnenstad.

De hoop van de gemeente, CityCentrum, de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zwolle en de Horeca Stichting Zwolle (HesZ) was dat het festival na twee seizoenen zou terugkeren naar het centrum van Zwolle, als onderdeel van een jaarlijks winterfestijn: Winter in Zwolle.

Voorzitter Peter Pels van winkeliersvereniging Citycentrum vindt het jammer dat het IJsbeeldenfestival uit Zwolle vertrekt, maar wil het geen drama noemen. Karabagias is er in ieder geval al van overtuigd dat het nieuwe festival Winter in Zwolle een groot succes wordt. "Met een uniek evenement in onze historische binnenstad zijn de mensen het IJsbeeldenfestival al heel snel vergeten."