Volledig scherm
© Thinkstock

'Weeping Elephant' met Veluwse poten

KOOTWIJK Een vijf bij zeven meter grote sculptuur van een Afrikaanse olifant die de wereld over gaat, staat op Veluwse poten. Dat meldt boswachter Laurens Jansen. Hij werkt in het gebied Veluwe Midden, Kootwijkerzand, Hoenderloo en Kootwijk.

Het gaat om 'The Weeping Elephant', een initiatief van Jantien Mook. Zij maakt onder de noemer Ode aan de Wildernis kunstobjecten. Ze wil zo haar bewondering uiten voor de natuur en aandacht vragen voor diezelfde natuur die op veel plekken op de wereld in de verdrukking zit.
De sculptuur van de olifant reist over de wereld en zal in verschillende steden haar 'gehuil' laten horen tijdens evenementen. Experts en natuurorganisaties kunnen dan hun boodschap voor natuurbehoud verkondigen vanaf een podium bij de voeten van de olifant. De kunstenares benaderde de boswachter, omdat zij grote boomstammen zocht voor de poten van het olifantenbeeld. Jansen kon daarin wel iets betekenen en zo komt het dat de poten van de scultpuur nu bestaan uit Veluwse boomstammen. Staatsbosbeheer besloot de stammen te doneren.

Veluwse boomstammen dragen 'The Weeping Elephant' Enige tijd geleden werd ik benaderd door Jantien Mook, initiatiefnemer van het project Ode aan de Wildernis. Zij was op zoek naar grote boomstammen om haar sculptuur 'The Weeping Elephant' te kunnen realiseren. En zo komt het dat deze enorme sculptuur van een Afrikaanse olifant, 5 bij 7 meter groot, gedragen wordt door Veluwse boomstammen....