Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

Wéér fors minder inbraken in Zwolle

ZWOLLE - Het aantal (pogingen tot) woninginbraken in Zwolle blijft dalen, na het 'topjaar' 2013 met bijna duizend inbraken. In 2014 werd 585 keer ingebroken, een jaar later was dat aantal gedaald tot 523 keer. In de eerste helft van 2016 ging het nog 'maar' om 186 inbraken of inbraakpogingen, blijkt uit cijfers op de website misdaadinkaart.nl.

Ondanks de algehele daling in 2015, zijn er ook pieken te zien, zegt de politie. Bijvoorbeeld tijdens kerst 2015 en in de herfstvakantie. Ook slaan inbrekers in sommige wijken vaker toe dan in andere. De 'hotspots' in 2015 waren Holtenbroek, de Aa-landen, Berkum en Assendorp. In Zwolle-Zuid en in Dieze-West was de daling het grootst.

Inbraakpoging
Veel vaker dan een aantal jaar geleden blijft het bij een inbraakpoging. Volgens de politie kan dat betekenen dat Zwollenaren alerter zijn geworden en inbrekers vaker gestoord worden bij hun activiteiten. Dat kan samenhangen met het feit dat steeds meer buurten een WhatsApp-groep hebben, waarin mensen elkaar waarschuwen als ze iets verdachts zien. Toen het aantal inbraken in 2012 en 2013 explosief steeg, zette de politie extra mensen op het bestrijden ervan. Nog is terugdringen van het aantal woninginbraken een speerpunt bij de politie. Steeds vaker surveilleren agenten 's avonds en 's nachts in burger. Ook besteedt de politie veel aandacht aan preventie. Sleutelkast
Niet alleen in Aa-landen en Berkum is deze maand via sleutelkastjes ingebroken, ook in Zwolle-Zuid. De politie maakt melding van een inbraak tussen 11 en 13 juli met behulp van een sleutel die uit een sleutelkastje gestolen was. Afgelopen weekeinde werd ook een sleutelkastje gekraakt aan de Wolthuismarke. De sleutel verdween maar tot een inbraak kwam het niet.