Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

Weer studio’s in Apeldoorns bedrijfspand

APELDOORN - In het centrum van Apeldoorn wordt opnieuw bedrijfsruimte omgebouwd tot appartementen. Volgens de gemeente maken ontwikkelaars steeds vaker gebruik van de ‘nieuwe’ wet Wabo, die het gemakkelijker maakt om af te wijken van het bestemmingsplan.

Deze keer gaat het om een pand aan de Kanaalstraat 21. Daarin waren onder meer een kralenzaak en een fotostudio gevestigd. Het gebouw stond op de lijst met gemeentelijk vastgoed waar de gemeente vanaf wil. Het werd voor 135.000 euro te koop gezet en in april verkocht. Uit de verkoopomschrijving blijkt dat uitsluitend de verdiepingen mogen worden gebruikt voor wonen, terwijl er beneden winkelruimte is.

Benedenverdieping
Bij de gemeente is nu een aanvraag gedaan om er behalve een winkelruimte zeven woonstudio’s in onder te brengen, waarvan twee op de benedenverdieping.

Dat dit botst met het bestemmingsplan, hoeft geen belemmering te zijn voor het project. De gemeente beoordeelt de aanvraag en als die volledig is, kan er een versnelde procedure worden gevolgd om goedkeuring te krijgen, zegt gemeentewoordvoerster Saskia van der Velden. Deze ‘Wabo-procedure’ werkt sneller dan de reguliere bestemmingsplanwijzigingen

Wabo
De Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) trad eind 2010 in werking. Doel van de wet is vergunningsverlening te versnellen en de dienstverlening door de overheid te verbeteren. „Hoewel de wet er al enkele jaren is, zien we nu dat hij ineens meer wordt gebruikt”, zegt Van der Velden. „Voorheen zagen we vooral dat ontwikkelaars panden met een gemengde bestemming kochten om hun plannen te realiseren. De laatste tijd gebeurt dat ook met panden die een winkelof kantoorbestemming hebben.”

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad daarom uitleg gestuurd over de uitwerkingen van de wet. Bestaande kantoren kunnen nu relatief eenvoudig worden omgezet naar appartementen, legt het college uit, zoals dat bij het Hertog van Gelre-gebouw aan de Hoofdstraat is gebeurd. Ook kunnen bestaande gebouwen worden aangewend voor bijvoorbeeld de opvang van asielzoekers. Daar is de Wabo voor toegepast bij de noodopvang aan de Christiaan Geurtsweg.

Impact
Burgemeester en wethouders hoeven door de nieuwe wet geen toestemming te vragen aan de gemeenteraad. Wie een aanvraag bij de gemeente indient, moet binnen acht weken uitsluitsel hebben. Vanwege de impact daarvan stelt het college wel een nieuwe beleidsregel op en vraagt na de zomer goedkeuring van de gemeenteraad.