Volledig scherm
De Weeshuispassage leidt al jaren een zieltogend bestaan. Foto: Archief

Weeshuispassage in Zwolle: het dak gaat eraf

ZWOLLE - De Weeshuispassage in de Zwolse binnenstad is in de toekomst waarschijnlijk niet langer overdekt. De eigenaren hebben in meerderheid besloten dat het dak eraf gaat. Dat biedt de kans om de verpauperde winkelstraat in delen aan te pakken.

Sinds MS Mode als een van de laatste grote winkels de deuren sloot na een faillissement staat de Weeshuispassage praktisch leeg. Al jaren wordt geprobeerd de vastgoedeigenaren op één lijn te krijgen over een facelift.

Dat wordt bemoeilijkt doordat de eigenaren vanwege de overkapping letterlijk 'aan elkaar vast' zitten. Als het dak eraf gaat kunnen eigenaren de panden fasegewijs opknappen.

De woordvoerder van de Vereniging van Eigenaren is niet bereikbaar voor commentaar, maar Rhoda van Eeden, als inspirator betrokken bij de gesprekken over dit gebied, bevestigt dat het dak eraf gaat.

"De toestemming is al een jaar geleden verleend aan Dom- stede, die een aanvraag had ingediend. Nu moet alleen de vergunning er nog door. Die ligt bij de gemeente Zwolle." En daar kan nog wat vertraging ontstaan vanwege de vloer. "Die gladde vloer wordt met regen natuurlijk alleen maar gladder", zegt Van Eeden. "De gemeente zal daar iets aan moeten doen en dat gaat geld kosten."