Volledig scherm
Koning Willem-Alexander. © Wikimedia Commons/ srslyguys

'Weg met de koning' mag niet in centrum Zwolle

ZWOLLE - Wie in groepsverband tegen de monarchie wil demonstreren, mag dat op Koningsdag niet doen in de Zwolse binnenstad.

Geen ruimteEr is volgens burgemeester Henk Jan Meijer geen ruimte voor in het bomvolle centrum. Doordat er zich die dag zestig- tot zeventigduizend mensen door de stad bewegen, is het volgens hem onmogelijk 'op verantwoorde wijze een demonstratieplek te vinden'. "Er zijn groepen die zich van de ene plek naar de andere zullen bewegen, de calamiteitenroutes moeten vrij zijn en er is ook nog een kleedjesmarkt in het Ter Pelkwijkpark", legt hij uit.

Buiten stadshart
Republikeinen die toch echt hun onvrede willen uiten over de monarchie, kunnen echter wel net buiten het stadshart hun zegje doen. Op de Brink heeft Meijer een plekje voor ze bedacht. "En daar komt de koninklijke bus bij vertrek langs, zodat de koning ze kan zien."

GroenLinks
De woorden van de burgemeester zijn door GroenLinks-raadslid Michiel van Harten lauw ontvangen. Hij is niet te spreken over het manifestatieverbod dat Meijer opgelegd heeft voor het Zwolse centrum. Van Harten deed vanavond nog een ultieme oproep in de Zwolse gemeenteraad, maar op veel steun hoefde hij niet te rekenen. Alleen de SP deelt de wens van zijn partij. "Een openbare manifestatie is simpelweg een mening uiten met meerdere personen. Vreedzame manifestaties, zonder overlast voor het koninklijk paar en voorbijgangers, moeten ook op Koningsdag mogelijk zijn, in het grootste deel van de Zwolse binnenstad", probeerde Van Harten nog. Volgens hem zou de buitenste ring van het centrum hier uitermate geschikt voor zijn. De andere acht partijen vinden het besluit van de burgemeester prima.