Volledig scherm
HCO-baas Arie Slob kijkt met kinderen uit groep 3 van De Wendakker naar oude eiken die er al waren voor Stadshagen in de jaren negentig ontwikkeld werd. © Pedro Sluiter

Wendakker heeft primeur met lokaal geschiedenisproject Stadshagen

ZWOLLE - Stadshagen, de jongste wijk van Zwolle zonder enige geschiedenis? Dat dacht je. Leerlingen van basisschool De Wendakker gaan komende jaren leren over de watersnoodramp, luchtoorlog en kasteel Werkeren.

Met medewerking van het Historisch Centrum Overijssel is een lespakket ontwikkeld waardoor scholieren van groep 1 tot en met groep 8 bezig gaan met de geschiedenis van hun 20 jaar oude wijk. Wat was hier in jaar 0? Wie stortte er in de oorlog neer? En wat was kasteel Werkeren? Basisschool De Wendakker heeft de primeur, maar mogelijk wordt dit onderwijsproject uitgerold over de hele stad, met voor elke wijk z'n eigen geschiedenispakket. Ook zei HCO-directeur Arie Slob dat er gekeken wordt naar het samenstellen voor een soortgelijk lokaal geschiedenispakket voor volwassenen.

"We wilden een verbinding met de wijk, maar anders dan ons schoolgebouw beschikbaar stellen aan anderen", vertelt Edgar van Perlo, adjunct-directeur van De Wendakker, over het idee dat een aantal jaren geleden bij hem opborrelde. "Met kinderen de wijk in, zorgen dat ze trots zijn op hun buurt. En dat ze er wat over kunnen vertellen." Kirsten Bos ontwikkelde hiervoor het lesmateriaal, getiteld 'Het mysterie van Stadshagen'.