Noah en zijn baasje Jan Visser, op de plek waar de Saarlooswolfhond voor jakhals werd aangezien.
Volledig scherm
Noah en zijn baasje Jan Visser, op de plek waar de Saarlooswolfhond voor jakhals werd aangezien. © Kevin Hagens

Wenumse Noah is gewoon een hond, geen jakhals

WENUM WIESEL - Dat Noah af en toe voor een wolf wordt aangezien, daar is Jan Visser inmiddels wel aan gewend. Maar een jakhals? Dat is nieuw voor de inwoner van Wenum Wiesel: ,,Fotograaf Ad van Rijsingen had het mis, toen hij meende dat een jakhals langs zijn auto liep. Het was Noah."

Van Rijsingen deed zijn verhaal maandag bij Omroep Gelderland, naar aanleiding van het nieuws dat er voor het eerst een goudjakhals gesignaleerd was in Nederland en wel op de Veluwe. De Apeldoorner had namelijk die jakhals gefotografeerd, even buiten Wenum Wiesel aan de rand van de Meibeek, dacht hij.

Van Rijsingen had zijn bedenkingen met het publiceren van zijn foto vanwege de hype rond een poema tien jaar geleden. Geregeld doken destijds korrelige foto's op van dieren die het statuur van een poema zouden hebben. Het mysterie werd nooit opgelost.

En nu is er dus de jakhals. Ergens op de Veluwe, al is niet bekend waar precies de foto's gemaakt zijn. Dat wil het kenniscentrum van Wageningen Universiteit niet kwijt, omdat er nog verder onderzoek gedaan moet worden.

Wellicht liep de jakhals in de buurt van Wenum Wiesel, maar in elk geval níét voor de lens van Ad van Rijsingen, die op Valentijnsdag zijn hond ging uitlaten. Het dier dat hij die ochtend fotografeerde, werd gisteren herkend door de eigenaar, Jan Visser uit Wenum Wiesel. ,,Het is Noah, een Saarlooswolfhond. Hij loopt vrij op mijn eigen erf. Soms maakt hij er een wandeling omheen. Op de foto zie je hem waarschijnlijk tijdens zijn ochtendwandeling", vertelt Visser.

Noah, aan de wandeling.
Volledig scherm
Noah, aan de wandeling. © Jan Visser
Noah is inmiddels goede vriendjes met de schapen.
Volledig scherm
Noah is inmiddels goede vriendjes met de schapen. © Jan Visser