Volledig scherm
Het borstbeeld van Thomas a Kempis op de Agnietenberg. © Tom van Dijke

Wie ontfermt zich over 'werelderfgoed' moderne devotie?

ZWOLLE - Driekwart jaar nadat bekend werd dat Overijsselse overheden hun best gaan doen om de moderne devotie op de lijst van immaterieel werelderfgoed te krijgen, is er nog niets vernomen rond deze mogelijke nominatie. Bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland hebben ze nog geen enkel officieel telefoontje of bericht ontvangen.

"Er is nog niets voorgedragen en er is niks aangemeld bij ons", bevestigt een woordvoerder van het instituut. Die stap moet door initiatiefnemers wel gemaakt worden voordat cultureel erfgoed een bijzondere status kan krijgen op mondiaal niveau.

UNESCO
En dat terwijl Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum en de gemeente Zwolle begin dit jaar nog lieten weten enthousiast te zijn over het plan de moderne devotie, de middeleeuwse geloofsstroming waarvan de bakermat in deze streek lag, een plek te geven op de UNESCO-lijst. Ook Kampen sloot zich aan bij de lobby.

Sterft het erfgoedplan een stille dood? Dat is te voorbarig, blijkt uit de reactie van Ewout van der Horst. Hij is vanuit de IJsselacademie betrokken bij het project. Van der Horst: "Wij zijn door de provincie gevraagd als aanjager te fungeren. Diverse partijen uit Deventer en Zwolle (zoals het Geert Groote Huis en de Stichting Thomas a Kempis) moeten wij op één lijn brengen. De komende jaren gaan we een programma daarvoor ontwikkelen." Een traject dat zomaar twee jaar in beslag kan nemen.

Voor de Zwolse SP is de moderne devotiestilte aanleiding om het Zwols college van burgemeester en wethouders aan de jas te trekken. Zij wil weten hoe de vlag er precies bij hangt. Niet omdat de SP zelf nu zo nodig op de speciale status voor de moderne devotie zit te wachten, want zij stemde eerder dit jaar als enige tegen dit plan. Ze vindt dat de moderne devotie achterhaald is door de reformatie.