Volledig scherm
© Thinkstock

Wijn en mayonaise, van Zwolle mag alles voorlopig nog in de mix

ZWOLLE - De VNG-pilot met mixfuncties in de detailhandel gaat in Zwolle gewoon door. Dat meldt gemeentewoordvoerder Karin Obdeijn desgevraagd, nu gisteren bekend werd dat Nieuwegein de stekker uit de proef trekt.

Volgens burgemeester Frans Backhuijs van de Utrechtse gemeente is de proef na enkele rechtszaken 'te veel in de juridische sfeer terechtgekomen'. De gemeente Zwolle ziet 'geen reden om de pilot nu te staken'. "We gaan daarmee in Zwolle door", zegt woordvoerder Karin Obdeijn. " Er is breed draagvlak in de stad en bij de ondernemers. We trekken daarin ook nauw op met Koninklijke Horeca Nederland en Citycentrum Zwolle."

Alcoholmisbruik
Brancheorganisatie Slijtersunie spande enkele rechtszaken aan vanwege het schenken van een drankje in winkels. De slijters stelden dat de proef niet alleen illegaal is, maar ook zorgt voor oneerlijke concurrentie én alcoholmisbruik in de hand werkt. In de rechtzaak tegen de gemeente Nieuwegein kreeg de Slijtersunie de rechter aan zijn zij.

Mayonaise
Zwolle ziet de proef als meer dan 'alcoholverkoop in winkels'. "De pilot gaat verder dan alleen het mogelijk maken van drankverkoop in winkels. Het gaat erom dat we ruimte willen geven aan ondernemers die hun klanten meer willen bieden dan wat past binnen de standaard hokjes retail, horeca of slijterij. De gedachte dat er altijd alcohol bij komt kijken is onjuist. Het gaat ook om horeca die retailactiviteiten ontplooit, denk aan de verkoop van kunst, boeken, eigen mayonaise, en een slijter die naast zijn gebruikelijke assortiment ook kaas en nootjes mag verkopen. Om dat mogelijk te maken moeten we als gemeente afwijken van de Drank- en Horecawet, omdat die wet de verschillende branches heel strikt scheidt. Daar willen we graag mee doorgaan. Juist ook om te onderzoeken waar ondernemers tegen aan lopen in de bestaande Drank- en Horecawet en om daarin meer inzicht te krijgen."