Volledig scherm
Hogeschool Windesheim Zwolle. © Tom van Dijke

Windesheim niet meer beste hogeschool van Nederland

ZWOLLE – Studenten vinden Hogeschool Windesheim niet opnieuw de beste hogeschool van Nederland. Vorig jaar werd de Zwolse hogeschool gekozen als allerbeste, dit jaar staat het bij het onderzoek de beste studies 2016 van Elsevier op de derde plaats. Ook Hogeschool Saxion en ArtEZ hebben een hoge beoordeling gekregen.

Windesheim laat weten dat ze nu derde staan doordat de grote en middelgrote hogescholen zijn samengevoegd tot één categorie. De instelling zegt dat de studenttevredenheid zelfs is gestegen. Twee kleinere hogescholen zijn boven Windesheim geëindigd. Avans Hogeschool uit Noord-Brabant mag zich nu één jaar lang de beste hogeschool van Nederland noemen.

Elsevier maakt onderscheid met drie categorieën: grote hogescholen, specialistische hogescholen en hogescholen voor kunst. In de categorie ‘brede hogescholen’ staat Windesheim op derde plaats en Saxion Hogescholen, met vestigingen in Deventer en Apeldoorn, net als vorig jaar zesde. Onder de hogescholen voor kunst scoort ArtEZ in Zwolle de tweede plaats.

De Viaa Gereformeerde Hogeschool uit Zwolle is in de categorie ‘specialistische hogescholen’ vierde geworden. In 2014 stonden ze nog op de eerste plaats. De Aeres Hogescool uit Dronten werd van de zes hogescholen in deze categorie vijfde.

Elsevier baseert zich op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE). Vrijwel alle studenten in het hoger onderwijs worden hiervoor benaderd. Het weekblad neemt een deel van de uitkomsten van de NSE mee bij het bepalen van de eindscores. De studenten beoordelen de opleidingen op 35 onderdelen, zoals de kwaliteit van de docenten en faciliteiten op school.

Op de website van Elsevier zijn alle beoordelingen per opleiding te vinden. De Keuzegidds HBO verschijnt donderdag. Naast de oordelen van studenten worden alle hbo-opleidingen dan ook vergeleken aan de hand van studieresultaten en gegevens van keurmerkinstantie NVAO.