Volledig scherm

Windesheimstudenten winnen afstudeerprijs van Bouwend Nederland

Windesheimstudenten Civiele Techniek Thijs Lubbinge en Marijn Vulkers hebben met hun afstudeeronderzoek naar duurzame renovatie van oude riolering een prijs van Bouwend Nederland Regio Oost gewonnen.

De jury roemde de studenten om het maatschappelijk belang van hun specialistische onderzoek: 'een onderzoek dat er echt toe doet'.

Oude rioleringsbuizen worden tegenwoordig hersteld via de renovatietechniek Cured In Place Pipe: een techniek waarbij de bestaande betonnen buizen van binnen worden bekleed met vezel versterkt kunststofmateriaal. Uit eerder onderzoek bleek al dat hierdoor de verwachte levensduur van oude riolering met maar liefst vijftig jaar toeneemt. De milieu-impact hiervan was echter nooit onderzocht.

Lubbinge en Vulkers ontdekten dat deze milieu-impact veel beperkter is dan in eerste instantie gevreesd werd. "Bij het aansluiten van de huisrioleringen op de composiet buizen komen microplastics vrij', zegt ir. Sabine Bodingius, docent Civiele Techniek bij Windesheim: "Men vreesde dat dit wellicht het asbest van de toekomst was. Uit het onderzoek van onze studenten blijkt echter dat de uitstoot gering is: veel minder dan bijvoorbeeld microplastics die uit vloeibare zeep in het riool komen."

De uitkomst met beperking tot de beperkte milieu-impact zorgde volgens Bodingius voor een 'zucht van verlichting'.