Volledig scherm
© Thinkstock

Windmolens Apeldoorn op stil als overlast te groot is

APELDOORN - Om overlast door drie windmolens langs de A1 bij Apeldoorn te binnen de perken te houden, moeten energiecoöperatie deA en windmolenbouwer De Wolff extra maatregelen nemen.

Omdat veel omwonenden bezorgd zijn over de mogelijke komst van drie windmolens langs de A1 is nu al onderzoek gedaan naar de mogelijke overlast.

In het onderzoek, uitgevoerd door Pondera Consult in opdracht van deA en De Wolff, is uitgegaan van de hoogste windmolens. Die hebben een ashoogte van 131 meter en 191 meter tiphoogte. De molens moeten stiller worden gemaakt en vaker niet draaien om de overlast van geluid en slagschaduw binnen de grenzen te houden.

Uit het onderzoek blijkt dat de windmolens bij enkele woningen voor te veel geluid zorgen. Daarom draaien de molens bijvoorbeeld 's nachts langzamer.

De A1 en A50 blijven qua geluid overheersend. Door het lawaai van de wegen is ondanks de windmolens bij veel woningen niet of nauwelijks meer geluid te horen.

Verder hebben zonder extra maatregelen honderden woningen te veel last van de bewegende schaduw van de molenwieken in de laagstaande zon. Dat heet officieel slagschaduw.

De norm van energiecoöperatie deA en De Wolff is dat een woning niet langer dan zes uur per jaar mag worden geraakt door deze schaduw. Die norm van zes uur is veel strenger dan het wettelijk minimum. Speciale apparatuur zorgt dat de windmolen stilstaat als die zes uur per woning is bereikt. De schaduw bereikt nog wel een flink deel van de woningen in De Maten.

Het volledige onderzoeksrapport staat op www.de-a.nl/windmolens