Volledig scherm

Windmolens Zwolle kunnen rekenen op verzet VVD

ZWOLLE - Het plan voor drie windmolens op het Scania-terrein in Zwolle kan rekenen op politiek verzet. Coalitiepartij VVD is verbaasd over het voorstel, zelfs al komt het initiatief uit het bedrijfsleven.

"Wij vragen ons ernstig af of deze locatie de juiste is voor drie windmolens. Ze zetten grote wijken in de schaduw. Waarom niet eerst een voorstel om ze in de buitengebieden te plaatsen?" zegt VVD-fractievoorzitter Thom van Campen. Zijn partij is daarmee de eerste Zwolse fractie die openlijk vraagtekens zet bij het plan van Scania, hogeschool Windesheim en burgerinitiatief Blauwvinger Energie.

De windmolens worden zo'n honderd meter hoog. "Geen kleine jongens. Daar komt bij dat wij veel liever zonne-energie dan windenergie zien. We willen geen subsidiemolens", aldus Van Campen.

Dinsdagavond 20 september houden de drie initiatiefnemers en de gemeente een gezamenlijke informatiemarkt voor omwonenden, omliggende bedrijven en belanghebbenden. De gemeenteraad spreekt in het najaar over het plan. Pas daarna nemen burgemeester en wethouders een besluit over de molens.