Volledig scherm
Winkelcentrum Holtenbroek. Foto: Google Streetview

Winkelcentrum Holtenbroek 'voorbeeld'

ZWOLLE Het winkelcentrum in Holtenbroek is een voorbeeld voor andere winkelcentra in Nederland. Dat zegt manager Erik van der Struijs van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, de eigenaar van het winkelgebied. "Het winkelcentrum in Zwolle bedient de consumenten in de wijk Holtenbroek en is in nauw overleg met de gemeente Zwolle tot stand gekomen door concentratie van bestaande winkelcentra in één nieuw modern winkelcentrum.

Wij vinden die beweging een voorbeeld voor andere winkelcentra", zegt Van der Struijs in reactie op de PvdA, die onlangs aan de bel trok. De partij vindt dat de gemeente in actie moet komen om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken, zodat de leegstand er niet voor zorgt dat het winkelcentrum in een negatieve spiraal komt.

Van der Struijs wijt de leegstand aan de economische crisis en het veranderende winkelgedrag van consumenten. " Helaas is dit in Nederland in meer winkelgebieden aan de orde."

Volgens hem werkt Syntrus Achmea Real Estate & Finance graag nauw samen met de gemeente Zwolle. Op de vraag wat de eigenaar doet om de panden gevuld te krijgen kan Van der Struijs geen concreet antwoord geven. "Wij doen alles wat in ons vermogen ligt om de leegstaande panden op een kwalitatief goede manier te verhuren en staan daarbij open voor ideeën en suggesties, maar vooral voor nieuw ondernemerschap." Dieper wil hij niet ingaan op de kwestie. "Wij hebben geregeld overleg met de gemeente en met de retailers in het winkelcentrum.We voeren deze gesprekken niet via de media."

Voorzitter Rob van Schubert van de winkeliersvereniging aan het Bachplein uitte in deze krant kritiek op de eigenaar van het winkelcentrum. Er zou maar weinig contact zijn met de eigenaar en panden zouden te lang leeg blijven staan door een lakse houding. Daarnaast zijn de huren hoog voor de locatie, vindt Van Schubert. Van der Struijs spreekt dat tegen. "Wij vinden de relatie met onze huurders zeer belangrijk; zij zijn het levende hart van het winkelcentrum en bedienen de consumenten in de wijk." De huren komen volgens hem tot stand door vraag en aanbod. " Veel van de huidige ondernemers exploiteren hun winkel al geruime tijd, ook al voor de herontwikkeling naar het huidige centrum. Zij kennen de wijk en de omzetmogelijkhden als geen ander en hebben en weloverwogen keuze gemaakt om ook in het nieuwe centrum een winkel te huren."