Volledig scherm
De Diezerstraat in Zwolle. © Frans Paalman

Winkeliers geven strijd voor vrije koopzondag niet op

ZWOLLE - Dat Zwolle van 12 naar 15 koopzondagen gaat is volgens grote winkelketens en ondernemersverenigingen in Zwolle volstrekt ontoereikend. Als dat besluit maandag valt overwegen zij een referendum te organiseren.

Het Collectief Vrij Ondernemen Zwolle strijdt voor algehele vrijheid van ondernemen op zondag, zodat elke winkelier kan beslissen wel of niet open te zijn. "Wij voelen ons gesteund door de 8000 mensen die een handtekening voor onze oproep hebben gezet", zegt Sandra Schouten van IKEA namens het collectief.

De gemeenteraad beslist naar verwachting maandag dat het aantal koopzondagen van 12 naar 15 gaat. Dat compromis is binnen de coalitie afgekaart. Het collectief stuurde gisteren een brandbrief aan de raad. "Wij hebben het gevoel dat geen enkele vraag beantwoord is ener geen reactie is gekomen op onze argumenten. Alles doet denken aan achterkamertjespolitiek, waarbij het al van tevoren beklonken is", zegt Schouten.

"Daarmee zit de discussie op slot tot het einde van de collegeperiode."Als het voorstel wordt aangenomen overweegt het collectief een referendum op touw te zetten. "We gaan in elk geval niet stil zitten tot de volgende raadsverkiezingen. Het zal ons niet gebeuren dat we dan wéér voor een voldongen feit staan."