Volledig scherm

Ying Kao Chan heeft zijn plekje al uitgezocht

ZWOLLE - Zwolle is de vijfde stad in Nederland met een Chinese begraafplaats. Ying Kao Chan (68), de motor achter de komst ervan, kan zijn geluk niet op. "Ik heb zes plaatsen gekocht."

Twee leeuwen bewaken de ingang van de Chinese begraafplaats in Zwolle. Allebei hebben ze een rode sjerp in hun bek. "Rood staat voor geluk", vertelt Zwollenaar Ying Kao Chan. De voormalig restauranthouder is de drijvende kracht achter de komst van de Chinese begraafplaats in Zwolle. Maandag gaat zijn wens in vervulling, want dan opent het Chinese deel op de gemeentelijke begraafplaats Kranenburg.

Zes
Na de leeuwen leidt het pad naar een pagode met een vijver. Onder het sierlijke dak van het paviljoen staan bankjes rondom, en in het midden een stenen tafel met zitjes. Chan maakt een brede armzwaai. "Is het niet prachtig?" Een brede lach breekt door op zijn gezicht. Op deze begraafplaats staat een intens gelukkige man. "Ik heb zes plaatsen gekocht. Voor mij en mijn vrouw, voor de ouders van mijn schoonzoon en voor mijn schoonzus en haar man. Ik kon de eerste keuze krijgen, maar dat wilde ik niet. Ik zei: laat anderen eerst maar kiezen, daarna kom ik wel."

Vrij zicht
De wens om volgens Chinese tradities te begraven leeft bij de leden van de Chinese vereniging in Zwolle al jaren. Begraven in China is niet meer mogelijk omdat daar alleen cremeren nog is toegestaan, en begraven op een 'gewone' Nederlandse begraafplaats voelt niet goed, vanwege Chinese tradities. Eerste vereiste is een zonnige plek. Daarom zul je ook geen grote bomen aantreffen op de begraafplaats. Uitkijken over water is belangrijk en de terrassenopbouw garandeert een vrij zicht. In de Chinese cultuur geloven we dat een mens twee zielen heeft. Eén ziel gaat naar het hiernamaals, de andere ziel is verbonden aan het lichamelijke, en blijft nog een poosje hier."

12000
Het begraafdeel kent in totaal 230 graven. Daarvan zijn er 120 al verkocht. Ying Kao Chan: "Er is heel veel belangstelling, uit het hele land." Chinees begraven is niet voor iedereen weggelegd. Een graf voor onbepaalde tijd kost 7200 euro, daar bovenop komen de onderhoudskosten van 4800 euro.

Volledig scherm
© Frans paalman