Volledig scherm
© Thinkstock

Zendmastcomité Zwolle stapt meteen naar de rechter

ZWOLLE - Het comité Opgepast Zendmast is vanmiddag meteen naar de rechter gestapt om de bouw van een zendmast aan de Maaslaan in Zwolle tegen te houden.

De gemeente maakte vandaag bekend dat er een vergunning is verleend aan T-Mobile voor de bouw van de omstreden mast voor mobiele telefonie. Er kan nu zes weken bezwaar gemaakt worden. Woordvoerder Evert de Zoeten van het actiecomité heeft bij de rechtbank een voorlopige voorziening aangevraagd om te voorkomen dat mast al neergezet kan worden terwijl de bezwaarprocedure nog loopt. Ook heeft hij op persoonlijke titel inmiddels bezwaar gemaakt en roept buurtbewoners op hetzelfde te doen.

Het actiecomité wil daarnaast toch nog proberen alle betrokken partijen om tafel te krijgen. "Het gaat dan om de gemeente, woningcorporatie SWZ, flatbewoners en wijkbewoners. We willen graag nog een gesprek om te kijken of we toch nog tot een betere oplossing kunnen komen. Maar als we nu niet naar de rechter stappen dan staat de mast er zometeen en dan is er helemaal geen basis meer voor een gesprek."

De discussie over de mast sleept al maanden. Voorheen stonden de zenders op de SWZ-flat aan de Dollard, zeer tegen de zin van de flatbewoners die bang waren voor de gevolgen van straling. SWZ beloofde de contracten met de providers niet te verlengen, waardoor die op zoek moesten naar een andere plek om de dekking in de wijk te garanderen. Eerst zou de veertig meter hoge mast in het groengebied in de Aa-landen komen, maar daar wisten bewoners met succes bezwaar tegen te maken. De nu geplande locatie is langs de doorgaande Maaslaan, maar ook daar kwam meteen protest tegen. Het gemeentebestuur was echter niet van zins nog een andere plek te zoeken. 'Op deze locatie springt de antennemast zo min mogelijk in het oog en sluit aan bij andere infrastructurele voorzieningen. Het rechtstreekse zicht vanuit de woningen op de mast blijft op deze locatie het meest beperkt', zo beargumenteert het college de keuze voor de Maaslaan.

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
72'
2-0
Hapoel Beer ShevaHAP
away logo
home logo AZAZ
29'
0-0
AntwerpANT
away logo
home logo PSVPSV
28'
0-0
Apollon Limass.APL
away logo