Volledig scherm
Snelheidscontrole aan de Voldersdreef. De auto op de foto hield zich keurig aan de regels. © Martijn Krullaars

Zestien boetes na controle bij Apeldoornse basisscholen

APELDOORN - Een verkeerscontrole van de politie vanochtend in de wijk De Maten heeft zestien boetes opgeleverd. De meeste (zeven) zijn uitgedeeld voor verkeersovertredingen. De hoogste overschrijding was 74 kilometer per uur rijden waar 50 kilometer per uur de wettelijke limiet is.

Agenten stonden langs de Voldersdreef, Laan van Maten, Kooikersplaats en Glazeniershorst. Anderhalf uur duurde de controle, tussen 8.00 en 9.30 uur.

Aanleiding hiervoor zijn klachten van bewoners over het gedrag van weggebruikers. Nu de basisscholen weer in bedrijf zijn, is het 's ochtends razend druk in de omgeving van schoolgebouwen. Aan de Voldersdreef zitten twee scholen: De Kosmos en De Kring. Elke ochtend gaan hier honderden kinderen op hetzelfde tijdstip de klas in, wat tot een behoorlijke verkeers- en parkeerdrukte leidt.

Ondanks die drukte rijden met name auto's regelmatig (veel) harder dan de toegestane dertig kilometer per uur. Met een lasergun werden hardrijders op de bon geslingerd. Ook een bestuurder die geen autogordel droeg, werd aan de kant gezet.

Zes mensen konden hun rijbewijs niet laten zien, in één auto zat het kind niet in een veilig stoeltje en in een andere auto zat de passagier niet op de aangewezen plaats. Wat dit laatste precies betekent, kon de woordvoerder van de politie niet vertellen. Maar het leverde wel een boete op.