Zet moderne devotie op lijst werelderfgoed

DEVENTER/ZWOLLE - De Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum wil dat de Moderne Devotie een plek krijgt op de internationale Unesco-lijst met immaterieel erfgoed. Deze spirituele stroming is bijna 700 jaar geleden in deze regio ontstaan, veroverde de wereld en is volgens Van Hijum nog steeds van grote betekenis.

Volledig scherm
Geert Groote Huis in Deventer, een van de locaties van een tien wekend durend evenement over grondlegger Geert Groote van de Moderne Devotie.

Grondlegger van de beweging was Geert Groote uit Deventer (1340-1384). Hij keerde zich in felle bewoordingen tegen uitwassen binnen de (katholieke) kerk, zoals wangedrag van priesters en geldverspilling. Diverse gebouwen, beelden, instituten en straatnamen herinneren aan de stroming. Bovendien is het DNA van de Moderne Devotie volgens Van Hijum in de genen van de regio gaan zitten. „Niet alleen wat betreft eigenschappen als verbondenheid en bereidheid tot samenwerken. De permanente zelfrelativering binnen de gemeenschappen van de Moderne Devotie heeft - zoals historicus Herman Pleij aandroeg - bovenal bijgedragen aan de afkeer die we in onze cultuur hebben van hoogmoed en verbeelding. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, is daar een afgeleide van.”

Nederland kent nog geen vermelding op de internationale lijst. Eind vorig jaar is er wel een traditie voorgedragen: het molenaarschap. Het is volgens de regering een traditie die niet verloren mag gaan. Met een krachtig pleidooi van vier A4-tjes geeft de Overijsselse gedeputeerde een voorzet voor plaatsing van de Moderne Devotie op de internationale lijst. „Het zou mooi zijn als betrokken organisaties uit de IJsseldelta de komende maanden samen de schouders zetten onder een voordracht van de Moderne Devotie.