Volledig scherm

Zo fiets je tegen de stroom Windesheimstudenten in

ZWOLLE - Je zult als fietser maar de woonwijk bij hogeschool Windesheim uít willen, terwijl duizenden studenten juist op weg zijn naar de campus. Hoe dat eruit ziet laat Rutger Smit zien in een filmpje dat hij online gezet heeft. Met een (zoveelste) oproep erbij: 'gemeente, doe hier iets aan!' ©

Smit woont in het wijkje achter de campus en fietst elke morgen door de Lünentunnel. Daar stuit hij steevast op een kudde studenten. Die gebruikt de stoep maar soms ook het fietspad. "Normaliter is er langs fietsen geen probleem. Als we elkaar de ruimte geven gaat het allemaal wel. Afgelopen vrijdag was er echter geen sprake meer van situatie waarbij we er wel uit komen als we elkaar wat ruimte geven. Op het filmpje fiets ik lomp door, om een situatie duidelijk te maken. Alternatieven zijn er niet echt. Omfietsen zal moeten via het Engelse Werk of via de tunnel bij het voormalige zwembad. Twee flinke omwegen."

Smit maakte de afgelopen jaren ook al filmpjes. Hij erkent dat de extreme drukte vooral in het begin van het schooljaar is en dat het daarna afvlakt. "Maar het wordt wel elk jaar erger." Jarenlang zochten gemeente en hogeschool naar een alternatief voor de looproute door de Lünentunnel. Een brug over de IJsselallee bleek niet haalbaar en andere alternatieven zijn er volgens de gemeente niet.

Volledig scherm