Volledig scherm
Wie maïs in de uiterwaarden geplant heeft kan dit jaar een oogst wel vergeten. Foto: CC0

Zo'n 100 agrarische bedrijven Oost-Nederland hebben wateroverlast

ZWOLLE - Bij zo'n honderd agrarische bedrijven in de provincies Gelderland en Overijssel is sprake van wateroverlast door overmatige regenval en hoge waterstand. ,,Nee, dit is zeker geen normaal jaar. Het is een erg natte zomer en jammer genoeg ook pas zo laat in het seizoen", zegt Ivar Bisseling, regiomanager LTO-Oost.

,,De situatie in de provincies Gelderland en Overijssel is natuurlijk in geen opzicht te vergelijken met wat bedrijven in Limburg en Brabant is overkomen", zegt Bisseling. ,,Maar we hebben hier in Oost-Nederland ook wel een paar schrijnende gevallen.'' Volgens de LTO-woordvoerder tellen beide provincies ongeveer 15.000 agrarische bedrijven, is er bij een tiental sprake van een zeer ernstige situatie en ondervindt een honderdtal wateroverlast. 

Schrijnende gevallen
In Overijssel en Gelderland concentreert de overlast zich vooral in het rivierengebied, de uiterwaarden en bij de Duitse grens. ,,Er zijn echt een paar schrijnende gevallen, zoals een kas die vol is gelopen met water, of de kersen- en pruimenkwekers, die een veel minder product hebben door de regen. Al dat water heeft namelijk gevolgen voor de hardheid. Ook was er een bomenteler die zijn land moest leegpompen, omdat het water er op bleef staan. Wie maïs in de uiterwaarden had geplant kan een oogst dit jaar wel vergeten, maar dat is een risico waar je altijd rekening mee moet houden. Maar nogmaals, in vergelijking met het zuiden is het natuurlijk niks. We zijn echter nog niet uit de ellende, want in Duitsland is heel erg veel regen gevallen en dat komt via de rivieren hier allemaal naar toe. Gelukkig is te merken dat de waterschappen geïnvesteerd hebben in de waterhuishouding sinds 2010, want daardoor valt de situatie nu ook mee".