Volledig scherm
De Bruisweek (foto) en de 'Week van de Student' bijten elkaar niet .Foto: Tom van Dijke

Zomerse week als uithangbord voor Zwolse studentenverenigingen

ZWOLLE - Studerend Zwolle is een nieuwe activiteit rijker: de 'Week van de Student' van 6 tot 10 juli. De week is bedoeld om studenten te interesseren lid te worden van een van de studentenverenigingen die de stad kent.

"In het onderwijs krijg je met steeds meer beperkingen te maken, zodat het lastiger wordt om dingen naast je studie te doen", zegt Johan van der Graaf, voorzitter van het organiserende SOOZ."Er zijn nu normen waardoor je minimaal zoveel studiepunten moet halen in je eerste jaar. Dat maakt dat steeds meer studenten zeggen: 'Het eerste jaar ga ik er vol voor knokken en dan word ik daarna lid van een studentenvereniging'. De praktijk wijst uit dat ze dat niet doen." Met de 'Week van de Student' wil de overkoepelende organisatie voor studenten(-verenigingen) alle 1e jaars (die dan zeker zijn dat ze genoeg punten hebben) en 2e tot en met 4e jaars overtuigen van het nut van een lidmaatschap.

Ongelukkig
Volgens Van der Graaf is het nieuwe feest misschien wel 'op een beetje ongelukkig moment'. "Maar er zijn niet zoveel mogelijkheden. Tot in die week zijn er herkansingen. Ga je vroeger zitten dan zit je de tentamens in de weg en later is iedereen op vakantie. En zou je het in de eerste helft van het jaar doen, dan zit je te dicht op de Bruisweken". Volgens de voorzitter zijn de twee evenementen geen concurrent van elkaar. "De Bruisweken zijn voor de nieuwe studenten, die net beginnen. De Week van de Student is voor iedereen die hier minstens al een jaar is".

Studentenspelen
Studentenspelen in de binnenstad, levend Stratego, een barbecue en een serieuze avond onder de titel 'Nacht van de Student' zijn een paar activiteiten die gehouden worden tijdens de 'week'. De organisatie ligt bij verschillende deelnemende verenigingen. In het Ter Pelkwijkpark wordt een waterspektakel gehouden met een zeepbaan en na een afsluitend feest in het Vliegend Paard is er op zondag nog de 'brakke brunch'.

Nieuwe leden
Er is volgens Van der Graaf genoeg reden tot actie: ,,Alle studentenverenigingen hebben zo'n 1500 leden bij elkaar en in heel Zwolle heb je 20.000 hbo-studenten, waarvan er dan zo'n 6000 in Zwolle wonen. Dus er is nog ruimte genoeg voor groei." Gemikt wordt op twee doelgroepen: Studenten die nog thuis wonen en studenten op kamers in Zwolle. ,,Beide groepen kunnen in deze verenigingen meer ervaring opdoen met vaardigheden als samenwerken, organiseren en leidinggeven, dan ze ooit tijdens hun studie zullen doen. Voor studenten die thuis wonen betekent het dat ze ook anderen leren kennen dan hun klasgenoten of vriendengroep in hun dorp."