Volledig scherm
De Diezerstraat in Zwolle. © Frans Paalman

Zondagakkoord Zwolle is voor ChristenUnie verdedigbaar

ZWOLLE - Ga vooral ontspannen om met de koopzondag, gaven Zwolse predikanten de raadsfractie van de ChristenUnie mee. Nu ligt er een zondagakkoord dat meer ruimte geeft om te ondernemen op deze dag. Prima, vinden dominees die de partij adviseerden.

Zwolse predikanten die de ChristenUnie onlangs geadviseerd hebben over het herzien van het coalitieakkoord, vinden de nieuwe zondagafspraak ‘uitstekend verdedigbaar’.

Jos Douma, dominee in de Plantagekerk, is blij met het nieuwe compromis dat alle Zwolse supermarkten de vrijheid geeft op zondag open te gaan en het aantal winkelzondagen in de stad verhoogt van twaalf naar vijftien. „Dit is de nuchtere benadering. Veel kerkmensen vinden dit een verstandige stap”, zegt Douma.

Hij heeft met een handvol andere predikanten met ChristenUnie-leider Gerdien Rots gesproken over het zondagakkoord. De ChristenUnie is hiermee richting de liberalere coalitiegenoten D66, VVD en PvdA geschoven. Volgens Hans Slotman van De Fontein, eveneens een van Rots’ gesprekspartners, betekent dit niet dat de christelijke partij haar principes te grabbel gooit.

„Er is een verschil tussen kerk en politiek. In de politiek werk je samen met mensen met andere uitgangspunten. De ChristenUnie is geen kerkje in de samenleving, ze moet compromissen sluiten.”

De predikanten hebben Rots meegegeven vooral op een ontspannen manier met het thema om te gaan. Douma: „Een predikant die in België gewerkt heeft, zei dat het daar heel normaal is op zondag vanuit de kerk boodschappen te doen.”

De koopvrije zondag is ook deels een typisch Nederlandse discussie, wil hij maar zeggen. „Voor Nederlandse christenen kan dit ingewikkeld zijn, Nederland was een christelijk land. Maar dit laat de Bijbel niet zien, de christen blijft daarin een minderheid.