Volledig scherm
De Diezerstraat in Zwolle. © Frans Paalman

Zondagakkoord Zwolle past bij de stad

ZWOLLE - Vier vrouwelijke leiders moesten tot 'n nieuw Zwols zondagakkoord komen. Een wonder dat het lukte? "Nee, er was geen ruimte voor welles-nietes."

Was er een bestuurlijke crisis geweest als ChristenUnie, D66, VVD en PvdA niet tot een nieuw Zwols zondagakkoord waren gekomen? Nee, zeggen de betrokkenen. Het vrijgeven van zondagsopenstelling aan alle supermarkten en de drie extra koopzondagen voor andere winkels, is niets meer en niets minder dan het toegeven aan de vraag uit de Zwolse samenleving.

"We hebben niet voor niets het onderzoek naar voren gehaald", wijst Eefke Meijerink (PvdA) op de evaluatie die onlangs door een externe partij gedaan is. Daaruit blijkt dat slechts een kwart van de ondervraagden de huidige afspraak van acht zondagsupermarkten nog steunt, terwijl bijna de helft wil dat elke super zondag open mag.

"Als die vraag er is vanuit de stad, moet je die serieus nemen. We kunnen de coalitieafspraak niet in stand houden. Het leek toen geen domme afspraak, maar met de kennis van nu zou je het anders doen. De mening van de stad is geleidelijk veranderd."

De ingelaste gesprekken tussen de Zwolse politici in woonkamers en het stadhuis verliepen zonder slaande deuren en gebalde vuisten, verzekert ze. "We hebben gezocht naar wat ons bindt. De onderzoeksconclusies lieten ook geen ruimte meer voor welles-nietesdiscussies."

Sonja Paauw, leider van D66, volgt deze redenering: "Er is in de loop der jaren heel wat veranderd in de stad. Zeker in het geval van de supermarkten. Voor de winkels in de binnenstad is het beeld diffuus. Op dit moment past dit nieuwe voorstel daarom goed bij de stad."

Ook VVD-leider Aly van der Vegte is tevreden met de nieuwe opzet: "Met de verruiming van het Zwolse zondagenbeleid realiseren we de kwalitatieve verbetering en deregulering waar onze stad behoefte aan heeft."

De nieuwe afspraak zorgt ervoor dat de liberalen niet langer de 'conservatieve' zondagpassage uit het coalitieakkoord van twee jaar geleden hoeven te verdedigen. De coalitieafspraak was: maximaal acht supermarkten open op zondag en twaalf koopzondagen per jaar.

De grootste Zwolse partij ChristenUnie wilde hier niet aan tornen, ze vindt uit principe zes winkeldagen eigenlijk al genoeg. D66-frontvrouw Paauw geeft toe dat ze de afgelopen maanden best eens knarsetandend in de politieke arena gezeten heeft. Maar ze is blij met de liberale 'move'. "We luisteren hiermee naar de stad, maar voor de ChristenUnie is deze keuze echt heel heftig."

Het was inderdaad een worsteling, erkent Gerdien Rots (ChristenUnie). "De waarde van de zondag als rustdag is heel erg verweven met het christelijk geloof. We komen nu tot een nieuw evenwicht in de stad, dat doet pijn." Toch kan ze dit compromis verdedigen: "Het bijzondere karakter van de zondag blijft gerespecteerd. De winkels zijn 's ochtends en 's avonds niet open."

Waar de ChristenUnie noodgedwongen tot dit nieuwe akkoord kwam, is het voor D66, VVD en PvdA een opsteker. PvdA-leider Meijerink: "Bij de coalitieonderhandelingen hebben we dit punt in moeten leveren, omdat we een structurele buffer van 5 miljoen wilden voor het sociaal domein." Ze proefde afgelopen maanden dat de 'zondag' voor haar partij een minder zware dobber was dan voor haar christelijke en liberale tafelgenoten.

De gemeenteraad debatteert maandag over het collegevoorstel voor meer ondernemersvrijheid op zondag. Het moet raar lopen wil dit verworpen worden.