Volledig scherm
© Thinkstock

Zonnedak De Molenhof in drie dagen tijd stijf uitverkocht

ZWOLLE - Wat moet je met een spaarrekening als je 3,5 procent rente kunt vangen met een aandeel in het 'zonnedak' van verpleeghuis de Molenhof in Zwolle? Zo redeneerden blijkbaar veel mensen, want in 55 uur was het dak van de Molenhof stijf uitverkocht. In december begint de aanleg van de 300 geplande zonnepanelen. Het benodigde geld, 100.000 euro, werd via crowdfunding bij elkaar gebracht.

De Molenhof is het 22ste project in Nederland - en het eerste in Zwolle - van het piepjonge (2014) maar florerende Amsterdamse bedrijf Zonnepanelendelen.nl. Het idee is simpel. Je koopt een of meerdere 'aandelen' en ontvangt daarover een jaarlijks rendement van circa 3,5 procent. Bovendien krijg je na de looptijd je investering terug. Een deel van de stroom die wordt opgewekt, gebruikt de Molenhof zelf, de rest wordt verkocht aan de energiemaatschappij.

Joost Maast van Habion, een woningcorporatie voor ouderenhuisvesting met 80 panden over het hele land waaronder de Molenhof, is verbaasd over de snelheid waarmee het ging. "Het is voor onze het derde project via Zonnepanelendelen. In Voorst duurde het nog 39 dagen voordat we het geld bijeen hadden. De interesse groeit blijkbaar."

Verpleeg- en verzorgingshuizen zijn er volgens hem zeer geschikt voor. "Veelal platte daken met heel veel ruimte. Bovendien zijn we al wat langer bezig met duurzaamheid in deze energieverslindende panden. Een tijdje geleden hebben we om die reden een energiestrijd opgezet tussen de zorghuizen. Samen met Urgenda, de organisatie voor duurzaamheid en innovatie in Nederland. Via hen zijn we in aanraking gekomen met Zonnepanelendelen."