Volledig scherm
Zwolle © Wikimedia

Zorg over tweedeling in Zwolle

ZWOLLE - GroenLinks wil letterlijk de boer op om de lokale democratie aan de man te brengen. Hard nodig, vindt vriend en vijand, want de kloof tussen politiek en burger en de tweedeling in de maatschappij worden steeds groter. 

De hele gemeenteraad die op 10 september eens flink werk gaat maken van de Dag van de Democratie. In sportkantines, supermarkten en 'op plekken waar we normaal niet komen' willekeurig mensen bevragen wat ze van het stadsbestuur vinden. En nu eens niet om de eigen politieke overtuiging aan de man te brengen, maar om de lokale democratie 'an sich' te verkopen.

Verharding
Hiermee denkt GroenLinks iets te kunnen doen aan polarisatie in de maatschappij, de verharding van de toon en een toenemend wantrouwen van een groep burgers in de politiek. Want dat ook Zwolle daarmee te maken heeft, daarover is de gemeenteraad het wel eens. En dat hiermee de lokale politiek onder druk komt te staan ook.

Voorbeelden
"De afgelopen tijd zijn er te veel voorbeelden voorbij gekomen waar mensen zich niet gehoord en onvoldoende betrokken voelen: van Knarrenhof tot Attentiemast van verkeersvoorzieningen in Stadshagen tot Foodcourt", zegt Sonja Pauw van D66. Volgens haar moet de democratie veel directer: inwoners moeten meer invloed krijgen door mee te beslissen over de besluiten die nu door de gemeenteraad worden genomen."

Extra geld
"Er is een kansrijke bovenlaag van mensen die hun dromen kunnen waarmaken naast een kansarme onderlaag die ploetert voor bestaanszekerheid ", constateert Eefke Meijerink van de PvdA. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om te zorgen dat iedereen mee kan komen. Alleen zo bewaken wij onze open, tolerante samenleving." Om die tweedeling te lijf te gaan, zo vinden veel partijen, moet er bovendien extra geld worden gepompt in het creëren van banen, en de uitstroom uit de bijstand. Geld dat er met een incidentele meevaller van 12 miljoen wel degelijk is.

Matig enthousiasme
Het idee van GroenLinks werd gisteren door de gemeenteraad met matig enthousiasme ontvangen. "Natuurlijk hebben we niet het idee dat we daarmee het probleem oplossen", zegt voorman Patrick Rijke. "Het is een aanzet, een stimulans. Daarnaast moeten we dingen concreet gaan uitproberen. Zoals buurtbegrotingen en meer medezeggenschap. Als we er met z'n allen werk van maken, kunnen we echt iets veranderen.

Gerdien Rots (CU), aarzelend: "Zwolle is natuurlijk wel de stad van Thorbecke en Joan Derk van de Capelle. Als we daarop kunnen inhaken, zie ik zo'n actie ook wel zitten."