Volledig scherm
© Thinkstock

Zorgen bij D66 Apeldoorn door wachtlijsten jeugdzorg

APELDOORN - D66 in Apeldoorn wil weten of er ook in deze gemeente wachtlijsten zijn in de jeugdzorg en wat eraan wordt gedaan om eventuele wachtlijsten aan te pakken.

Daarover heeft de lokale afdeling van de politieke partij een aantal vragen gesteld aan burgemeester en wethouders van Apeldoorn. Aanleiding hiervoor zijn recente berichten dat er op verschillende plekken in het land wachtlijsten bestaan. Zo zouden op de Noord-Veluwe kinderen met psychische problemen steeds vaker moeten wachten op hulp.

Onhoudbaar
Ook de Kinderombudsman heeft hierover al eerder zorgen geuit en ook jeugdzorginstellingen hebben gezegd dat in het algemeen in Nederland kinderen met ernstige problemen vaker te laat de hulp krijgen die zij nodig hebben. Volgens die instellingen komt het veel vaker voor dat kinderen met spoed - veelal dezelfde dag nog - uit huis en in een instelling moeten worden geplaatst, omdat de situatie thuis onhoudbaar is geworden.Verder zijn in de regio Noord- en Oost-Gelderland de wachtlijsten in de aanpak van huiselijk geweld weggewerkt, maar volgens D66 is daarmee niet gegarandeerd dat alle kinderen die hulp nodig hebben daar ook direct op kunnen rekenen.

Verbazing
"Het verbaast D66 dat er wachtlijsten zouden zijn bij jeugdzorg (in de breedste zin van het woord), want deze groep heeft steun hard nodig. Volgens D66 moet het belang van het kind te allen tijde centraal blijven staan. Wachtlijsten horen daar niet bij. D66 maakt zich zorgen." D66 wil weten hoeveel en hoelang Apeldoornse jongeren op de wachtlijst staan voor de verschillende vormen van jeugdzorg en hoe daarmee wordt omgegaan. Ook wil D66 weten wat de gemeente Apeldoorn doet om ervoor te zorgen dat zij zo snel mogelijk de zorg ontvangen die zij nodig hebben, op een manier waarbij de keuzevrijheid van ouders wordt gewaarborgd? En als er wachtlijsten zijn, wil D66 weten wat de gemeente doet om deze aan te pakken.