Volledig scherm
© Maarten Sprangh

Zorgen om watervogels tijdens Drakenbootfestival in Apeldoorn

APELDOORN - Het Drakenbootfestival kan broedende vogels in hun rust verstoren. Ze zitten relatief laat op hun nest door een koud voorjaar, vermoedt Harry Voss van de Partij voor de Dieren. Hij vraagt het college van B en W om het evenement in de toekomst een paar weken op te schuiven.

Twee bewoners van een appartement aan de Stadskade in Apeldoorn pleiten voor dit jaar al verplaatsing van het evenement op en rond het Apeldoorns kanaal. Naar hun mening heeft Apeldoorn bij het verstrekken van een vergunning voor het evenement geen rekening gehouden met de wettelijke bescherming van de vogels zoals dat is bepaald in de Flora- en faunawet. De gemeente Apeldoorn belooft in een reactie het riet niet te zullen maaien, zoals doorgaans gebruikelijk in de week voor het evenement.

Broedende vogels en vogels met jongen dreigen volgens omwonenden Welma en Cor Vorsteveld op de vlucht te slaan als het festival op 24 juni begint. De Vorstevelds wonen sinds december vorig jaar aan het Apeldoorns kanaal met vrij uitzicht op het water, de vogels en de vissen. De twee natuurliefhebbers genieten er met volle teugen, maar de toekomst van het vogelgrut is nu in gevaar.

Het college van b en w is in overleg met Waterschap Vallei en Veluwe en de provincie Gelderland om vragen van de Partij voor de Dieren over de kwestie te beantwoorden.