Volledig scherm
Beelden uit de video, waarin te zien is dat de bus langs de rug van wachtende reizigers schuurt.

Zorgen over te druk Zwols busstation

ZWOLLE - Bussen die bij het wegrijden reizigers schampen omdat die geen kant op kunnen op een volgepakt busperron. Het gebeurt dagelijks op het Stationsplein bij het NS-station. Het baart de gemeenteraad zorgen.

De verantwoordelijk wethouder en de provincie Overijssel moeten actie ondernemen om ongelukken te voorkomen, menen diverse raadsfracties.

Veiligheid
"Als de situatie zo heftig is, dan moet er naar gekeken worden hoe we de veiligheid zo goed mogelijk de komende twee jaar, tot aan de opening van het nieuwe busstation, kunnen waarborgen", zegt Gerdien Rots, fractievoorzitter van de ChristenUnie.

"Haar PvdA-collega Eefke Meijerink: "Dat de situatie knellend was, dat wisten we, maar dat het zo nijpend is dat, dat vraagt om maatregelen. Je wilt niet dat er ongelukken gebeuren."
"Dit busstation is niet ingericht voor zulke grote studentenstromen", stelt CDA-raadslid Martijn van der Veen. Niet voor niets is besloten een nieuw groter busstation te laten bouwen aan de zuidzijde van het NS-station.

Geen reconstructie
De dames en heren raadsleden lijken daarom niets te zien in een reconstructie van het huidige Stationsplein. "Dat zou weggegooid geld zijn", zo drukt Van der Veen het uit. Bovendien hebben de scholieren en de buschauffeurs op dat busstation ook een eigen verantwoordelijkheid, is de algemene mening.


Verantwoordelijk
Fractievoorzitter van de VVD Aly van der Vegte vindt dat de hoofdrolspelers gemeente, provincie, NS en ProRail in het Spoorzone-project - dat voorziet in complete vernieuwing van het gebied rond het NS-station - zich over de situatie moeten buigen. "Maar ook onderwijsorganisaties kunnen verantwoordelijkheid nemen door schooltijden meer te spreiden."

Scholieren verdringen zich elke morgen in Zwolle om bij de stopplaats van hun bus te staan. Daardoor ontstaat een gevaarlijke situatie, waarbij bussen zich moeizaam door de mensenmassa ploegen. Meer informatie: http://www.destentor.nl/1.6008995