Volledig scherm
De Straatdokter Rouzbeh Zoubin, in de spreekkamer bij de WRZV-hallen. © Frans Paalman

Zoubin is 'straatdokter' van dak- en thuislozen

ZWOLLE - De van oorsprong Afghaanse huisarts Rouzbeh Zoubin (44 jaar) is de eerste 'straatdokter' van Zwolle. Vanuit een sobere praktijkruimte in de WRZV-sporthal, ooit het Mekka van de Zwolse daklozenopvang, helpt hij mensen met gezondheidsklachten waarvoor de normale gezondheidszorg onbereikbaar is. De deur staat er voor iedereen open.

Straatdokter? Wat is dat?
Er zijn er meer in de grote steden. Het zijn artsen of sociaalverpleegkundigen die mensen willen helpen voor wie de gezondheidszorg niet (meer) onder handbereik is. Het is lastig aan te geven hoeveel mensen dat zijn, maar dat de groep groot is leidt geen twijfel. Dat is mij deze week ook duidelijk geworden tijdens het landelijke symposium van straatdokters dat als titel had 'Epidemie van onverzekerde daklozen'. Er zit een gat in de zorgverlening in Nederland."

Hoe zit dat?
"Ik hoor mijn cliënten zeggen dat ze niet naar de huisarts kunnen of geen medicijnen bij de apotheek kunnen krijgen. Dat zijn dak- en thuislozen, mensen die financieel aan de grond zitten en de verzekering niet meer kunnen betalen, én uitgeprocedeerde asielzoekers. Of ze worden geweigerd door huisartsen in Zwolle weet ik niet. Maar het wringt wel in de gezondheidszorg. Dat merk ik aan dingen als een recept van 4,95 die niet door een apotheek wordt geaccepteerd doordat mijn cliënt niet is verzekerd."

Er zijn toch algemene zorgvoorziening om deze groepen hulp te bieden?
"Op papier staat dat er altijd huisartsen beschikbaar moeten zijn voor dak- en thuislozen en onverzekerden, maar in de praktijk werkt dat anders. De GGD hoort dit te regelen. Ik ga ze niet benaderen waarom niet iedereen die zorg krijgt. De hulpvraag die mij bereikt is genoeg voor mij om op dat moment hulp te bieden."

Met wat voor soort problemen komen deze mensen dan naar u toe?
"Dat verschilt van iets kleins zoals een ingegroeide teennagel tot een forse longontsteking. Dat was een uitgeprocedeerde vrouw uit Armenië. Zestig was ze, maar ze zag er uit als tachtig. Maar veel mensen willen ook hun verhaal bij mij kwijt. Als dat belangrijk is voor ze, dan kijk ik niet op de klok. Ik ben een huisarts die mensen met open armen wil ontvangen. In feite gaat het hier om de basale zorg. Als het ingewikkeld wordt vraag ik er een andere arts bij. Ik heb nog niet gehad dat een zorgverzekeraar moeilijk deed. Als ze met de vraag komen wie de zorg betaalt, moet ik het antwoord schuldig blijven."

Wie financiert de straatdokter?
"In andere grote steden krijgt de straatdokter financiële ondersteuning door middel van subsidie en donaties. In Zwolle richten we nu een stichting op om dit initiatief officieel vorm te geven. Hopelijk wil de gemeente Zwolle ons ondersteunen. In twee weken tijd hebben drie mensen bij de nieuwe praktijkruimte aangeklopt, ik verwacht dat dat straks meer is als we naast de donderdagmiddag vaker geopend zijn."

Waarom werpt u zich op als straatdokter?
"Ik heb jaren gewerkt bij de GGD als huisarts voor de groep dak- en thuislozen en onverzekerden en ben nu mede-eigenaar van een huisartsenpraktijk in Staphorst. Een aantal oud-cliënten zoekt mij in Zwolle, mijn woonplaats, op. Ik krijg ze geregeld thuis aan de deur. Ze hebben vragen aan mij waaruit blijkt dat ze geen contact hebben met de reguliere huisarts. Ik ben ex-vluchteling, kom uit een Afghaans artsengezin en mij is geleerd mensen te helpen, ongeacht wie. Ik doe dit uit humaniteit, daar is niets illegaals aan. We zijn toch niet gemaakt om materialist te zijn, maar hopelijk om andere mensen te helpen?"