Volledig scherm
Jan van Hulst laat handhavingsambtenaren van de gemeente zien wat hij aan glas en asbestmateriaal zoal bij elkaar sprokkelt op de bospaden. © Rob Voss

Zware metalen gevonden in hart van Orderbos Apeldoorn

APELDOORN - De gemeente Apeldoorn heeft opnieuw een vervelende ontdekking gedaan in sportpark Orderbos. In het middengebied, waar onlangs al asbest werd ontdekt, blijkt de grond vervuild met zware metalen.

Een deel van het bosgebied tegenover honkbalclub Robur ‘58 is na de ontdekking van asbestverdacht materiaal afgezet met linten. Uit het onderzoek dat daarna is ingesteld blijkt dat een goede voorzorgsmaatregel te zijn geweest. Inmiddels zijn er zelfs hekken rondom het risicogebied geplaatst.

Hekken
Het bodem- en asbestonderzoek heeft volgens de gemeente uitgewezen dat de hoeveelheid asbest die in de bodem is aangetroffen niet zo hoog is dat er gesaneerd moet worden.

Wel is het asbesthoudende materiaal dat ‘op het maaiveld’ werd gevonden direct verwijderd. ,,Wel blijkt de bodem echter ernstig verontreinigd met zware metalen,’’ zegt gemeentewoordvoerder Arnoud van der Steen. De hekken die na deze ontdekking om de locatie zijn geplaatst blijven er staan totdat er meer duidelijkheid is over een saneringsplan, dat in samenspraak met de provincie Gelderland wordt opgesteld.

Welke zware metalen in de grond zitten en in welke concentraties de giftige en soms kankerverwekkende stoffen zijn gevonden, heeft de gemeente nog niet gemeld. Over de oorzaak van de verontreiniging is inmiddels wel duidelijkheid.

Begin jaren zestig werden in het Orderbos sportvelden aangelegd, geeft Van der Steen aan. ,,Daarbij is grond gebruikt om het terrein te egaliseren. Dat had schone compost moeten zijn, maar er bleek ook ander materiaal in te zitten. Dat is er destijds zoveel mogelijk uit gezeefd. Dat blijk vervolgens op deze plek te zijn gestort.’’

SV Orderbos
In verband met de herkomst van de verontreiniging wordt ook onderzoek ingesteld op twee velden van SV Orderbos, zegt Van der Steen. Het gaat om de velden tegen het honkbalclomplex aan.