Volledig scherm
De Zwolse gevangenis op bedrijventerrein Marslanden. Foto archief Tom van Dijke

Zwolle en Zutphen houden gevangenis

ZWOLLE/ZUTPHEN - Zwolle, Zutphen en Lelystad houden een gevangenis. De jeugdgevangenis van Intermetzo in Lelystad blijft in principe ook bestaan, maar de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) stoot deze particuliere gevangenis dan wel af.

Dat toekomstbeeld heeft de DJI gestuurd naar de Tweede Kamer. Aanleiding is de trend dat er behoorlijk minder cellen nodig zijn in Nederland. Voorlopig sluit er geen enkele gevangenis, omdat de Tweede Kamer dit niet wil. In elk geval tot de verkiezingen begin volgend jaar blijven alle inrichtingen geopend.

Te veel cellen
Toch lijkt het onvermijdelijk dat de discussie over gevangenissen kort daarna weer opbloeit, omdat er simpelweg cellen teveel zijn. DJI heeft daarom alvast uitgezocht wat er dan kan worden gedaan.

PI Achterhoek in Zutphen, PI Zwolle en PI Lelystad staan op de lijst met gevangenissen die open kunnen blijven.

Naast het afstoten van de jeugdgevangenis in Lelystad staat ook sluiten van de gevangenis in Almelo, Ter Apel en Almere op het lijstje met mogelijkheden. Net als de helft van Veenhuizen. Andere kanshebbers op sluiting staan onder meer in Rotterdam, Zoetermeer, Zeist en Maastricht. Er verdwijnen dan bijna 2600 cellen.