Volledig scherm
ANP

Zwolle gebruikt kritiek Rekenkamer voor nieuw schuldhulpplan

ZWOLLE - De gemeente Zwolle werkt aan een nieuwe manier om schuldenaren uit de brand te helpen. De recente aanbevelingen van de Rekenkamercommissie, die constateerde dat er nogal wat schort aan de hulpverlening, noemt ze daarbij zeer belangrijk.

Hoe het plan eruit komt te zien, is nu niet bekend. Het college van burgemeester en wethouders verdiept zich deze weken in de adviezen van de Rekenkamer.

Zelfredzaamheid
De conclusie van de Zwolse commissie dat de gemeentelijke overheid op tal van punten steken laat vallen (slechte bereikbaarheid, lange wachttijden, weinig nazorg), gaat ook op buiten de gemeentegrenzen. Dit valt op te maken uit een rapport van de Nationale ombudsman, die eerder dit jaar concludeerde dat de overheid er veel te veel van uitgaat dat mensen met financiële problemen zelf de weg wel weten om uit de ellende te komen. Gemeenten mikken op zelfredzaamheid van schuldenaren, maar dat is volgens ombudsman Reinier van Zutphen een illusie. Schuldenaren zijn vaak juist in de financiële malaise beland door een gebrek aan zelfredzaamheid.

Kwart ton
In Zwolle kampen de schuldenaren die gebruik maken van een gemeentelijke regeling met een gemiddelde schuldenlast van zo'n 25.000 euro. Ze zijn circa 28 partijen geld verschuldigd. Dit is vergelijkbaar met het landelijk beeld. Ten tijde van het Rekenkameronderzoek hadden de Zwolse schuldenaren gezamenlijk een schuld van 4,3 miljoen euro. Voornamelijk door leningen, financieringen en roodstand.