Volledig scherm
Het toekomstige pand van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. Foto Jordy Boschman

Zwolle hield onvoldoende rekening met risico's Zara-project

ZWOLLE - De gemeente Zwolle heeft in het koopcontract met de GGD te weinig rekening gehouden met het risico van asbest in het GGD-pand aan de Zeven Alleetjes.

Ook de financiële risico's die vertraging van de verhuizing van de bibliotheek (Stadkamer) met zich mee zouden brengen, zijn niet voldoende onderkend. Dit blijkt uit het rapport van bureau Lysias, dat afgelopen maanden een onderzoek uitgevoerd heeft naar de miljoenenstrop die het project Stadkamer/Zara met zich meebrengt.

Inschatten
Zwolle moest vorig jaar 4 miljoen euro extra uittrekken voor de verhuizing van de bieb, met name vanwege de vondst van een grote hoeveelheid asbest in het nieuwe bibliotheekpand aan de Zeven Alleetjes. Bij het inschatten van de aanwezigheid van asbest in dit gebouw, baseerde de gemeente zich op asbestonderzoeken van de GGD uit 2006 en 2007. Daar is volgens Lysias veel te veel waarde aan gehecht. Asbest is vervolgens niet als potentieel risico meegenomen in het koopcontract, terwijl dat wel verstandig geweest was.

Zo had Zwolle met de GGD afspraken kunnen maken over afwikkeling van de financiële schade bij de ontdekking van asbest tijdens de verbouwing van het pand. Er stonden echter geen clausules of ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst.

Modewinkel Zara
De planning voor verhuizing van de bieb uit de Diezerstraat en de oplevering van dat pand aan Dela Vastgoed, voor modewinkel Zara, was zeer krap. Hier is volgens Lysias te weinig aandacht voor geweest. Daar komt bij dat het project vanaf dag 1 financieel onder druk stond. Zwolle had zich beter moeten beseffen dat een tegenvaller grote gevolgen met zich mee zou brengen, zoals het tijdelijk huisvesten van de bibliotheek, zoals nu voor dik een half miljoen gebeurt in het stadhuis.

Lysias stelt dat zelfs zonder de vondst van asbest vorig jaar zomer al extra geld nodig zou zijn voor dit project. Kortom, er is een te optimistisch beeld geschetst van de risico's. Het college van burgemeester en wethouders heeft hier tegenover de gemeenteraad relatief weinig aandacht aan besteed.

Biebpand
Ook heeft de gemeente Zwolle bij dit project te weinig gebruik gemaakt van deskundigheid van derden.

Zwolle heeft met de verkoop van het voormalig biebpand 9,3 miljoen euro ontvangen, de verhuizing van de bibliotheek kost in totaal 13,5 miljoen euro. Door de afschrijvingsmethode te wijzigen en een voordeligere rente lukte het de gemeente de extra kosten grotendeels op te vangen binnen de projectexploitatie. Uiteindelijk schiet Zwolle er voor 1,7 miljoen bij in, waarbij ze zonder tegenvallers zelfs geld over had gehouden aan de verhuizing van de bieb en komst van Zara.