Volledig scherm
Voor de uitvoering van het zonnepanelenplan is ook nog eens subsidie te krijgen. © Wouter Borre

Zwolle in landelijke top qua zonnepanelen

ZWOLLE -  Zwolle is qua zon-opvang één van de beste steden van het land. Met 3820 adressen die zonnepanelen op het dak hebben liggen, moet de Overijsselse hoofdstad alleen Den Haag (6256), Utrecht (4736), Amsterdam (4068) en Almere (3985) voor laten gaan.

Maar - en dat is misschien nog wel belangrijker - relatief gezien doet Zwolle het veel beter dan deze steden. Hier 'vangen' zeven op de honderd adressen zonnestralen op. Ter vergelijk: in Den Haag en Amsterdam zijn dat er respectievelijk 2,5 en één.

Dit blijkt uit cijfers van de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat. Het is een volgende opsteker voor Zwolle, nadat ze recent al aan de haal ging met de titel Solar City 2016. De gemeente maakt goede sier met energiebesparingsprojecten, zoals gratis advies aan woningbezitters. Dat lijkt zich uit te betalen in deze landelijke lijst.

Overigens hoeft ze zichzelf niet op de borst te kloppen. Zwolle mag vergelijkbare steden als Deventer (5,2 per 100) en Apeldoorn (5,4) dan achter zich laten, vergeleken bij gemeenten in het Vechtdal en Salland steken haar cijfers toch wat schril af. Olst-Wijhe (12,5), Dalfsen (11,1), Raalte (11) en Ommen (9,4) zijn in deze contreien de echte zonnekoningen. Voor Elburgers is er werk aan de winkel. Zij staan in deze regio stijf onderaan, slechts bij 3,7 van de 100 adressen liggen zonnepanelen op het dak.