Volledig scherm
De Peperbus. Foto: Tom van Dijke

Zwolle in race voor 'Slimste stad'

ZWOLLE - Zwolle is in de race voor de titel 'Slimste Binnenstad van Nederland 2016'.

De wedstrijd wordt gehouden om inzicht te krijgen in de Smart City activiteiten van Nederlandse top steden en om van elkaar te leren. "Als eerste natuurlijk om de eigen ervaringen te tonen aan de andere steden", aldus de organisatie. "Daarnaast worden de initiatieven inhoudelijk beoordeeld door specialisten en gejureerd door experts. Dat geeft een waardeoordeel over de volwassenheid van het project en je krijgt inzicht in hoe collega's denken over de volwassenheid van jouw stad als Smart City via een Smart City assessment."

De uitkomst geeft een beeld van de huidige stand van zaken en wat de gewenste situatie is binnen enkele jaren. Hiermee kan inhoudelijk gediscussieerd worden over de 'Smart City Roadmap' van de stad. Maandag 3 oktober wordt door Tweede Kamerlid Eppo Bruins één gemeente uitgeroepen tot de gemeente met de 'Slimste Visie 2016' en één Nederlands Smart City project als het 'Slimste Project 2016'.

De finalisten in beide categorieën zijn:

Slimste Visie:

1. Gemeente Utrecht, zij waren vorig jaar de winnaar van deze titel;

2. Gemeente Roosendaal;

3. Gemeente Zwolle;

Slimste Project:

1. Gemeente Enschede met 8TING, een app die mensen in een uitkering weer in hun kracht zet;

2. Gemeente Nijmegen met Smart Emission, een burgermeetnetwerk voor luchtkwaliteit;

3. Universiteit Leiden met Speelgedrag en sociale ontwikkeling, een onderzoek naar het speelgedrag van kinderen dat een belangrijke invloed heeft op hun sociale en emotionele ontwikkeling.