Volledig scherm
© Thinkstock

Zwolle in top 10 van 'moordgemeenten'

ZWOLLE - Het aantal moorden in Nederland daalt, maar de gemeente Zwolle staat nog wel in de top tien van Nederlandse gemeenten waar tussen 2011 en 2015 de meeste moorden zijn gepleegd. Zwolle staat met vijf moorden in vijf jaar nog boven gemeenten als Zaanstad, Almere en Apeldoorn, blijkt uit vrijdag gepresenteerde cijfers van het CBS.

Tussen 2011 en 2015 werd één op de honderdduizend inwoners van Zwolle vermoord en dat is nét iets meer dan het landelijke gemiddelde van 0,9. In Apeldoorn was dit moordcijfer 0,3.

Eén van de meest opmerkelijke moorden van de afgelopen vijf jaar in Zwolle was brute moord op de Zwolse kok Robert Voorhorst in september 2014. Voorhorst (48) werd in zijn auto aan de Akkerbergstraat in Stadshagen met kogels uit automatische wapens doorzeefd. Twee mannen uit Dalfsen en Harderwijk werden opgepakt, maar de zaken tegen hen zijn inmiddels geseponeerd. Er zijn nu geen verdachten in beeld.

Landelijk zijn de meeste moorden in 2015 in de twee grootste steden gepleegd: dertien in Amsterdam en twaalf in Rotterdam. Relatief gezien waren in de afgelopen vijf jaar 2,3 op de honderdduizend mensen in Amsterdam slachtoffer van moord of doodslag.

In totaal kwamen er in Nederland vorig jaar volgens het CBS 120 mensen om het leven door moord of doodslag: 77 mannen en 43 vrouwen. Dit is het laagste aantal in twintig jaar. Ruim de helft van de vrouwen die in de afgelopen vijf jaar zijn vermoord, werd omgebracht door de partner of een ex. Bij vermoorde mannen was een kennis of vriend vaak de dader.

Onder mannen van Antilliaanse herkomst ligt het risico om slachtoffer te worden van moord veertien keer hoger dan onder autochtone mannen.