Volledig scherm
© Thinkstock

Zwolle kijkt naar Stadshagen en Spoorzone voor extra huurwoningen

ZWOLLE - Onder meer lege bouwgronden in stadsdeel Stadshagen en leegstaande kantoren in de Spoorzone in Zwolle zijn in beeld als nieuwe locaties voor (tijdelijke) sociale huurwoningen. Deze komen onder meer beschikbaar voor statushouders.

Zwolle moet dit jaar 300 statushouders (vluchtelingen die vanuit een asielzoekerscentrum komen) een woning geven. Op dit moment staat de teller op 105. Daarnaast wachten veel Zwollenaren op een huurhuis.

Daarom loopt in de gemeente een versnellingsactie, waarmee tot 2019 zevenhonderd extra sociale huurwoningen beschikbaar moeten komen. Een deel hiervan kan bestaan uit tijdelijke woningen, bijvoorbeeld voor statushouders. Zwolle kijkt hiervoor naar bouwgrond in Stadshagen die al lange tijd braak ligt. Ook leegstaande kantoren zijn in beeld om die om te bouwen tot woningen. De exacte plekken zijn nog geheim zolang de gesprekken met vastgoedeigenaren lopen. Er is een lijst van 14 mogelijke locaties in de stad.

Overigens is het nog maar de vraag of Zwolle de rijksverplichting om 300 statushouders te huisvesten dit jaar gaat halen. Wethouder Nelleke Vedelaar geeft aan dat de stad daar haar uiterste best voor doet. "We werken er hard aan, maar als het niet lukt, kan ik dat prima uitleggen aan de minister." De woningcorporatie maakt bij het beschikbaar komen van een huurhuis de afweging of de woning toegewezen wordt aan iemand op de reguliere wachtlijst of aan een statushouder. De verplichting om statushouders voorrang te geven, is er niet meer.