Volledig scherm
© Thinkstock

Zwolle komt met proef voor betere afvalscheiding

ZWOLLE - De gemeente Zwolle komt volgend jaar met een proef om te bekijken of inwoners daadwerkelijk beter afval gaan scheiden als ze hiervoor financieel beloond worden.

Pas als de uitkomsten hiervan bekend zijn, buigt de politiek zich weer over het invoeren van een 'restafvalboete'. Of een dergelijk systeem met verschillende afvaltarieven er in de toekomst komt, wordt over twee jaar duidelijk. Veel Zwolse politieke partij staan vooralsnog uitermate kritisch tegenover de wens van wethouder Filip van As om met gedifferentieerde tarieven te gaan werken. Volgens hem is dit nodig om de afvaldoelstelling (in 2020 van 200 naar 100 kilo restafval) te halen. Probleem inZwolle is dat eenderde van de huishoudens nu onvoldoende mogelijkheden heeft om afval goed te scheiden, doordat ze in een flat wonen of in de tuin geen ruimte hebben voor containers. Zowel coalitie- als oppositiepartijen lopen daarom nog niet warm voor tariefdifferentiatie.

Vrijwillig
Het voorstel om in het najaar van 2017 een proef te starten bij een nog nader te bepalen aantal huishoudens, kan wel op steun rekenen. Voorwaarde is dat inwoners hieraan vrijwillig kunnen meedoen en dat ze tijdens de proef niet meer gaan betalen dan nu. Wie goed scheidt, betaalt tijdens de proefperiode juist minder afvalheffing. Van As maakt hier geld voor vrij. In de tweede helft van 2018 wordt besloten of (een deel van) Zwolle voorgoed over moet stappen op een systeem met verschillende afvaltarieven.